A tetőtől talpig tetovált kemény fiúk új útra térnek, és elegáns öltönyökben a tőzsdén keresnek milliókat. Ez sokkal jobb üzlet mint zsarolás, a prostitúció vagy a szerencsejáték ipar.

"Japán legnagyobb jakuza szervezete, a Jamagucsi gumi olyan mint a Goldman-Sachs Amerikában, csak itt a fiúknak fegyverük is van."- állítja egy amerikai riporter, aki a Yomiuri Shimbun munkatársa volt. Japánban töltött éveinek tapasztalatát Tokyo Vice címen megírta Jake Adelstein. A könyvből most film is készül Hollywoodban.

Mi derül ki a könyvből? Az, hogy a jakuzák teljes mértékben beépültek Japán gazdasági és politikai életébe. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a maffia betiltott szervezet Olaszországban vagy Amerikában, de Japánban a jakuzák törvényesen működnek. Évszázadok óta ők szervezik a prostitúciót és a szerencsejáték ipart. Meg persze ők szedik a védelmi pénzeket. Cserébe a nagy bankok kedvező hitelekkel támogatják őket. A sajtó megírt néhány kínos esetet, mire a bankok siettek bocsánatot kérni. Kezdetben megpróbálták eljátszani azt a szerepet, hogy csak kis bankhivatalnokok tévedtek, amikor kedvező hiteleket adtak a jakuzáknak, de hamar kiderült: a főnökség nemcsak, hogy mindenről tudott, de épp ő adta ki az utasítást, hogy adjanak pénzt a jakuzáknak.

A szamuráj kardot forgató tetovált kemény fiúk vérszemet kaptak: maguk is beszálltak a bizniszbe! Rájöttek: az igazán nagy pénzt úgy lehet keresni mint a Goldman Sachs Amerikában: a tőzsdén. A jakuzák amúgy is imádják a szerencsejátékokat. A tőzsdét úgy tekintik mint egy nagy kaszinót, ahol nagyot lehet kaszálni.

Amíg mindez Japánban ment, addig nem is volt gond, de globalizált világunkban semmi sem marad meg a határokon belül. Amerikában kezdtek érdeklődni a furcsa "üzletemberek" után. Erre Japánban is lépni kellett: egy-két bank vezérkara önkritikát gyakorolt. A politikusok nagyon óvatosak: sok szép közéleti karrier indult a jakuzák támogatásával. Ezért a törvényhozás nem siet lesújtani rájuk. Majd talán akkor, ha a Tokyo Vice című hollywoodi film ország világ előtt mutatja be: a jakuzák tőzsdecápák lettek, de nem tették le a szamurájkardot sem...

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 675 megtekintés

Videó: 49 074 277 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055645

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh