Vlagyimir Putyin orosz államfő arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy Ukrajna késlekedése az Oroszországnak járó gázszámla kifizetésével "kritikus szituációt" eredményezett. Ha az ukránok nem fizetnek, elzárhatják a csapokat.

Az orosz elnök levelet küldött az európai vezetőknek, melyben kifejti, hogy jelenlegi "kritikus" helyzet hatással lehet az oroszok európai gázszállításaira – írja a BBC. Mindezt Vlagyimir Putyin szóvivője, Dimitrj Peskov közölte a médiával. A levélben, melyet később a Kreml közreadott, az áll, hogy ha Ukrajna nem rendezi energiaszámláját – a Gazprom szerint 2 milliárd dolláros az ukránok tartozása –, akkor a Gazprom kénytelen lesz az előre fizetésre átváltani, és ha ezeket a kifizetéseket sem ejtik meg, akkor "részlegesen, vagy teljes egészében beszünteti a gázszállításokat".

A levél szerint Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy Oroszország készen áll arra, hogy stabilizálják és újraépítsék Ukrajna gazdaságát, de csak az EU-val azonos feltételek mentén.

A BBC emlékeztet arra, hogy korábban volt példa arra, hogy a gázzal kapcsolatos viták miatt komoly gázhiány alakult egyes európai államokban, ám az EU szerint most megvan a lehetőség arra, hogy ilyen fennakadások ne alakuljanak ki, mivel van plusz gáz, és meg tudják fordítani a vezetékekben az energiahordozó áramlásának irányát is.

Mindeközben Kelet-Ukrajna több településén oroszbarát erők továbbra is elfoglalva tartanak kormányzati épületeket – Donyeckben kikiáltották egy "népköztársaságot" is –, a NATO szerint pedig 40 ezer orosz katona tartózkodik az ukrán határ közelében. Ukrajna amiatt aggódik, hogy hasonló szcenárió játszódhat le, mint a Krím esetében. A kijevi kormány eközben békés eszközökkel igyekszik elérni a kelet-ukrajnai helyzet rendezését: azt ígérik a kelet-ukrajnai épületfoglalóknak, hogy nem kerülnek bíróság elé, ha beszolgáltatják fegyvereiket.

Az USA, Ukrajna, Oroszország és az EU képviselői jövő héten találkoznak annak érdekében, hogy megoldást tudjanak találni a kialakult helyzetre, közölték uniós diplomaták. Ez lesz az első négyoldalú találkozó a krízis kirobbanása óta.

Forrás: hvg.hu / BBC Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 881 049 megtekintés

Videó: 49 059 281 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053825

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh