Az USA-ból Európába exportált gáz legfeljebb annyiban segíthet az itteni országoknak, hogy erősíti alkupozícióikat a legnagyobb szállítókkal, elsősorban a Gazprommal szemben. Eközben Spanyolországból reexportálják a válság előtt megrendelt folyékony gázt (lng).

Az Egyesült Államok nem tudja megszabadítani Európát a orosz gáz felhasználásától - jelentette ki Charif Souki, a Cheniere Energy vezérigazgatója a Financial Times tudósítása szerint. Ha a jövő évben megindul a folyékony gáz kivitele, akkor ez a vállalat lehet az USA első új lng-exportőre. A cégvezető szerint nonszensz az a feltételezés, hogy a vállalat önmagában képes felszabadítani Európát az orosz gázfüggőség alól.

A Nyugat és Oroszország között kialakult hidegháborús feszültség miatt a kelet-európai országok kérték az amerikai törvényhozást, hogy tegye lehetővé a palagáz kivitelét, ami segíthet Európának abban, hogy mérsékelje Oroszországból származó importját. Az EU teljes szükséglete harmadát szerzi be a Gazprom gázmonopóliumtól, ám a volt szovjet blokk országaiban jóval nagyobb ez az arány.

Valahova eljut

Souki úgy véli, hogy abból a több mint húsz exportprojektről, amelyről az USA-ban szó van, jó, ha hat-nyolc megvalósulhat. Ez 100 millió dolláros befektetést feltételez. Amíg nem mondja nekem azt valaki, hogy van erre a célra ennyi pénze, addig még ezeket a terveket sem tekintem reálisnak - mondta a Cheniere igazgatója. Ugyanakkor nem ért egyet azokkal, akik azt állítják, hogy az amerikai kormány csiga lassúsággal készíti elő az export engedélyezését. Szerinte az ezen dolgozó tisztviselők jól haladnak.

További gond, a szűk kiviteli kapacitás. A Cheniere Louisiana államban épülő lng-termináljáról - amelyet 2015 végén helyezhetnek üzembe - legfeljebb napi 60 millió köbméter földgázt lehet elszállítani. Ez köszönőviszonyban sincs Európa napi 1,13-1,42 milliárd köbméteres fogyasztásával. Ha az engedélyeztetési eljárás alatt lévő 24 exportkérelmet pozitívan bírálnák el, akkor is csak napi 1,09 milliárd köbméternyi lng hagyhatná el az országot.

A Cheniere spanyol, francia, koreai és indiai vevőkkel kötött lng-értékesítési szerződést. A Souki leszögezte, hogy nincs befolyásuk arra, hova szállítják ezek a cégek az energiahordozót. Feltételezi, hogy ha hazai piacukon szükség van rá, akkor ott adják el. A szakértő úgy véli, hogy a fogyasztók annyit nyerhetnek mindezen, hogy javul alkupozíciójuk nagy szállítóikkal szemben.

Reexport ezerrel

Spanyolország a múlt hónapban Norvégiát megelőzve Európa legnagyobb lng-exportőrévé vált - jelentette a Bloomberg. Sajátos fénybe helyezi ezt, hogy az ibériai országban egyetlen köbméter földgázt sem hoznak a felszínre. Az új helyzet oka elsősorban az, hogy a Spanyolországot különösen súlyosan érintő európai adósságválság miatt az ország fogyasztása még mindig nem éri el a korábbi szintet. Az energiahordozó importőrei ezért egyszerűen reexportálják a krízis előtt megrendelt szállítmányokat.

A kivitelnek kedveznek a kiváló piaci feltételek. Ázsiában és Latin-Amerikában 30 százalékkal magasabbak az árak, mint Európában, ami kifizetődővé teszi a reexportot. Japán a fukusimai katasztrófa után leállított atomerőművek pótlásához kénytelen lng-t vásárolni gázerőműveibe. A dél-amerikai országok azért szorulnak rá az energiahordozóra, mert a szárazság miatt kevesebb áramot tudnak vásárolni a Brazil vízi erőművektől. Mexikó az USA-ból kapott kevesebb gázt, miután a hideg tél miatt nőtt az észak-amerikai belső felhasználás.

A világpiaci gázkereslet szakértői várakozások szerint 2020-ig fogja meghaladni a kínálatot. Ezt követően azonban más tényezők gyakorolhatnak befolyást az árakra. Erre utal a spanyol gázkereslet csökkenésének egyik oka, nevezetesen a megújuló energia szerepének robbanásszerű növekedése az áramtermelésben. Tavaly a megújulók aránya 42 százalékra ment fel a 2009-es 28 százalékról - derült ki az REE villamoshálózat-üzemeltető jelentéséből.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 487 megtekintés

Videó: 48 913 196 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024740

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh