Nem történt jelentős áttörés az EU-tagok külügyminiszteri találkozóján.

Politikai elemzők szerint az európaiak teljes zavarban vannak: a józan ész egy bizonyos viselkedési vonalat sugall Oroszországgal szemben, Washington viszont egy másikat. Európa kénytelen különböző kifogásokat emelni, politikai nyilatkozatokat tenni, amelyekben nincsenek konkrét tények. Minden gyakorlati megoldást elhalasztottak a genfi ​​találkozó befejezésére. Ezen a találkozón, amelyre április 17-én kerül sor, részt vesz Oroszország, az USA, az EU külügyminisztere és az ukrán Külügyminisztérium megbízott vezetője.

Ami az Oroszország ellen bevezetett kereskedelmi és gazdasági szankciókat illeti, erről úgy beszélnek, mint a jövőben Moszkvával szemben alkalmazható további nyomásról. Minden esetre a lehetséges korlátozások bevezetése Oroszország ellen nem nevezhető az EU konszolidált politikájának. Alekszej Pilko politikai elemző úgy véli, hogy ezt az állást csak azon európai országok foglalják, akik az Egyesült Államok súlyos nyomása alatt állnak.

Ez egy egyfajta teszt arra, hogy hány európai országnak van reális politikai szuverenitása? Csak azok az országok képesek ellenállni Washington nyomásának, amelyek valóban függetlenek politikai értelemben. Európa nem nyerhet az Oroszország elleni szankciókon, mert a szankciók visszaütnek az euróövezethez tartozó gazdaságokra. De az Egyesült Államoknak előnyös, hogy Európa belekeveredjen a szankciók háborújába, mert ez nem érinti az USA gazdaságát.

Az Oroszország elleni szankciók kérdésében az EU jelenleg a második szakaszban van. Az első az orosz-európai alapszerződésről és a vízumrendszer liberalizációjáról szóló tárgyalások felfüggesztését jelentette. A második, a jelenlegi szakasz az egyéni vízumtilalmat és egyes tisztviselők pénzeszközeinek befagyasztását érinti, ugyancsak ide tartozik az EU-Oroszország csúcstalálkozó eltörlése. A harmadik szakasz magába foglalja a gazdasági szankciókat.

Az USA ragaszkodik, hogy minél előbb térjenek át a harmadik szakaszra. De Washington reményei beleütköznek abba, hogy az EU nem hajlandó szigorú büntető intézkedésekhez folyamodni, mivel ezek alááshatják a blokk amúgy is törékeny gazdaságát.

Azonban, még ha Európa bevezeti is kereskedelmi és gazdasági szankciókat Oroszország ellen, ez nem oldja meg Ukrajna problémáit. Ezen a véleményen van, például, Jean Asselborn Luxemburg külügyminisztere, aki a miniszteri találkozó előtt beszélt erről. A józanul gondolkodó európai politikusok szerint, most a főfeladat az, hogy aktivizálják a diplomáciai kapcsolatokat, hogy meghallgassák az ellenfél érveit. Ez az egyetlen módja, hogy megtalálják a kiutat egy nagyon bonyolult helyzetből, amelybe Ukrajna került, amikor a Nyugat nem volt hajlandó felelősséget vállalni saját provokációs lépéseiért.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 916 959 megtekintés

Videó: 49 081 067 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056965

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh