Ezt állapítja meg a Világbank legfrissebb jelentése. Eszerint reális a pekingi elképzelés arról, hogy idén 7,4, jövőre pedig 7,5%-os legyen a gazdasági növekedés, de hosszabb távon lassulás várható.

Óriási adóssághegyeken ülnek az önkormányzatok Kínában, ahol az olcsó hitelek révén hatalmas építkezésekbe fogtak. Nagyon sok helyen kísértetvárosok épültek fel, mert senki nem akart oda költözni, ahova az új lakónegyedet építették. Ingatlanbuborék is kialakult. Nagyon sokan hitelbe vettek lakást, de nagy kérdés, hogy tudnak-e fizetni?

A bankok portfóliói tele vannak rossz hitelekkel, ráadásul senki sem tudja pontosan áttekinteni a válság esetleges méreteit, mert az önkormányzatok és a vállalkozások kreatív könyvelést folytatnak, vagyis szisztematikusan adót csalnak. Így senki sem tudja pontosan, hogy milyen egy-egy cég, vagy épp önkormányzat pénzügyi helyzete.

Pekingben a vezetés tisztában van azzal, hogy a fenntartható fejlődés érdekében mérsékelni kell a gazdasági növekedés ütemét. Már csak azért is, mert jelenleg Kína nagyobb városaiban alig lehet levegőt venni.

Úgy akarja lassítani a növekedést a pekingi gazdasági vezetés, hogy közben ne boruljon fel az egyensúly. Leginkább attól tartanak, hogy ha lelassul a gazdasági növekedés, akkor növekedhet a munkanélküliség. Márpedig ez a kommunista rendszerben nagyon komoly fenyegetés.

Persze a több mint 7%-os gazdasági növekedés is igen jó teljesítmény. Messze nagyobb, mint bármely más nagyhatalomé. Kína már a világ legnagyobb internetes piaca lett, itt adják el a legtöbb személyautót és mobiltelefont. Még egy fontos szempont az, hogy a nagy világcégek profitjuk jelentős részét épp Kínában csinálják meg, vagyis a General Motors, a Volkswagen, vagy a Toyota szempontjából a kínai piac már legalább annyira fontos, mint a hazai. Ennek következtében ők is érdekeltek abban, hogy Kína gyors gazdasági növekedése fennmaradjon.

A Világbank egy korábbi elemzése szerint Kína már az idén megelőzheti Amerikát, ha a GDP-t vásárlóerő paritáson számoljuk. Ezt az elemzést sokan vitatják, de az kétségtelen tény, hogy a különbség egyre csökken Kína és Amerika között. Jól mutatja az idők változását, hogy a New York-i tőzsde idei legnagyobb részvénykibocsájtása a kínai internetes óriás, az Alibaba piacra lépése lesz. A kínai vállalat összértéke várhatóan meghaladja majd a 150 milliárd dollárt.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 847 megtekintés

Videó: 49 074 379 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055654

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh