Az angolok és a walesiek többsége azt szeretné, ha Skócia az Egyesült Királyság része maradna.

A Financial Times című napilap megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett országos felmérés szerint Anglia és Wales lakosságának 55 százaléka pártolná Skócia bennmaradását a 307 éve létező brit unióban, és csak 15 százalék szeretné egyértelműen Skócia elszakadását Nagy-Britanniától.

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A Financial Times számára elvégzett új közvélemény-kutatás alapján jelenleg Skóciában is jelentős - bár relatív - többségben vannak azok, akik azt remélik, hogy Skócia a brit unió fenntartására szavaz. A megkérdezett skótok 47 százaléka szeretné, ha hazája Nagy-Britannia része maradna, és 40 százaléknyian voksolnának az elszakadásra. A skótok 50 százaléka úgy véli, hogy Skócia "öt éven belül megbánná", ha a függetlenségre szavazna.

A felmérésből kiderül az is, hogy az angol és a walesi választók többsége a skót függetlenségpártiak győzelme esetén nem támogatná, hogy Skócia továbbra is a fontot használhassa nemzeti fizetőeszközéül. Az angolok 68 százaléka, a walesiek 59 százaléka ellenezné, hogy a független Skócia megtarthassa a fontot.

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja éppen a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta. A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockáztathatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat.

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 757 283 megtekintés

Videó: 48 955 449 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032496

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh