Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárására és kitermelésére kiírt horvátországi tenderre a Mol leányvállalata, a horvát INA, az olasz Eni, az osztrák OMV, az amerikai Marathon Oil és MedOil , továbbá a skót Cairn Energy adott be pályázatot - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát napilap szerdán.

A fenti vállalatok mindegyikének komoly tapasztalatai és referenciái vannak, már vettek részt hasonló projektek kivitelezésében, komoly geológiai ismereteik vannak, elég pénzügyi potenciállal rendelkeznek, továbbá a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is tiszteletben tartják - írta a lap.

A "legnagyobb játékos" mind közül az olasz Eni, évi 130 milliárd eurós árbevételével a világ 20 legnagyobb olajvállalatának egyike.

A hat érdeklődő 29, egyenként 1000-1600 négyzetkilométeres terület feltárására jelentkezhetett, az Adria Horvátországhoz tartozó északi részén nyolc, a középső és a déli felségvizeken pedig 21 lelőhelyre. Pályázat viszont csak 15 lelőhelyre érkezett, további 14 sorsa a tender második körében dől el.

Előzetes adatok szerint valószínű, hogy északon inkább nagyobb földgáz-, míg délen, ahol mélyebb a tenger, nagyobb kőolajkészletekre bukkannak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 913 098 megtekintés

Videó: 49 079 130 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056552

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh