A kőolaj piaci ármozgásával kapcsolatban az elmúlt napokban megszólalt elemző cégek, bankok, olajipari vállalatok mindegyike azzal számol, hogy az eddig várthoz képest alacsonyabb lesz az energiahordozó világpiaci átlagára jövőre.

Ennek megfelelően rontották - sokan jelentős mértékben - az átlagárra vonatkozó becslésüket. Van aki szerint a 2015-ben az olajár akár 30 dollárra is süllyedhet hordónként, de ebben az esetben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) már beavatkozna, ami a energiahordozó hirtelen drágulását okozná. Összességében az várható, hogy a kőolaj elmúlt években stabilan magas ára a következő években alacsonyabb szintre csúszik vissza, és jellemző lesz az éven belüli nagy ingadozás.

Így például a Bank of America Merrill Lynch nem tartja kizártnak, hogy a jövőben 50-80 dollár közötti is lehet az éven belüli ármozgás, ami részben annak a következménye, hogy az OPEC lemond az árbefolyásolásról.

A Bank of America Merrill Lynch az északi-tengeri Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzését 98 dollárról 77 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajét 90 dollárról 72 dollárra változtatta. A bank szerint árcsökkentő kockázati tényező az OPEC-nek az a döntése, hogy hagyja "a piacot magát stabilizálni".

A Bank of America Merrill Lynch nem zárja ki annak a lehetőségét továbbá, hogy már a jövő év második felében 80 dollárra emelkedhet az átlagár. Ezt megelőzően, a következő csaknem két negyedévben a Brent ár 60 dollár körüli lehet. "Mivel azonban az amerikai palaolaj kitermelése ilyen ár mellett már nem gazdaságos, a termelés jelentősen csökken, emiatt a globális kínálat mérséklődik, az energiahordozó ára pedig nőni kezd".

A legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) egyik vezetője is azzal számol, hogy a következő hat hónapban még csökken a kőolaj ára, ami viszont azután már emelkedik. Mihail Leontyev szerint "manipuláció és spekuláció, ami most történik a piacokon". Az illetékes elismerte ugyan, hogy a kínálat valóban meghaladja a keresletet, de mint mondta: "ez nem olyan mértékű, ami indokolná az elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős áresést".

A kőolaj ára csaknem 42 százalékkal esett az év eleje óta.

A Fitch Ratings azzal számol, hogy a kőolaj árcsökkenése élénkíti a globális gazdaságot. A nemzetközi hitelminősítő idén 100 dolláros, jövőre 83 dolláros, 2016-ban 90 dolláros Brent-árat vár. A cég elemzői szerint a kőolaj árának 20 százalékos csökkenése a globális gazdaság bővülését mintegy 0,3 százalékkal növeli a következő két évben.

A német Commerzbank a Brent jövő évi átlagárával kapcsolatos előrejelzését 82 dollárról 73 dollárra, a WTI olajfajtáét pedig 79 dollárról 69 dollárra változtatta.

A Margan Stanley 98 dollárról 70 dollárra módosította a Brent jövő évi átlagárával kapcsolatos előrejelzését. Van a tarsolyában azonban egy olyan forgatókönyv is, amely szerint akár 53 dollár is lehet az átlagár.

A Barclays szerint jövő januárban 50-60 dollár lesz az átlagár. Ezután drágul az energiahordozó, így az átlagár az első félévben már 67 dollár lesz.

Pénteken a Brent ára 1,83 dollárral 2009 júliusa óta legalacsonyabb szintre, 61,85 dollárra gyengült. A WTI ára 2,14 dollárral 57,81 dollárra esett, ami 2009 májusa óta a legalacsonyabb.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 826 981 megtekintés

Videó: 49 873 762 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136286

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh