A több mint egy évtizedig tartó nyugati katonai beavatkozás ellenére továbbra is súlyosan veszélyezteti Afganisztán államiságát a kábítószerek előállítása és kereskedelme - figyelmeztet a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy kiszivárgott bizalmas jelentésben, amelyről vasárnap számoltak be német hírportálok.

A BND szerint az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mák, valamint a marihuána alapanyagául szolgáló kannabisz termesztésében világelső ázsiai országban a kábítószer-termelésből és -kereskedelemből származó bevétel nemzetiségi, politikai, vallási hovatartozástól és társadalmi állástól függetlenül számos csoportosulást gazdagít.

Ugyanakkor az is kimutatható, hogy a bevétel igen jelentős része az állami működést aláásó korrupciós hálózatokba áramlik, és a nyugati segítséggel újjáépített állammal szembeszálló fegyveres csoportok, mindenekelőtt a tálibok pénzügyi hátterét erősíti - figyelmeztet a BND alig néhány héttel azelőtt, hogy befejeződik a NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) 13 évvel ezelőtt kezdődött afganisztáni küldetése, amelynek célja éppen a tálibok hatalmának megdöntése és az ország stabilizálása volt.

Az ISAF helyébe januártól egy új, nagyságrendekkel kisebb létszámú nemzetközi misszió lép, amely nem harci feladatokra, hanem az afgán biztonsági erők kiképzésére és támogatásra összpontosít.

A BND Afganisztánt mint különösen negatív példát említi a kábítószerek világpiacán zajló folyamatokról szóló elemzésben, rámutatva, hogy a kábítószer-termeléssel és -forgalmazással foglalkozó körök befolyása több más országban is kiterjed az állami intézményrendszerre.

A német hírszerzés szerint a nemzetközi drogkereskedelem elleni küzdelmet nagyban megnehezíti "a csempészútvonalak folytonos diverzifikációja", és az, hogy a drogkereskedők mind inkább igyekeznek rákapcsolódni a legális árucikkek globális kereskedelmének "áramlására". Így például az Afganisztánból Iránba vagy Pakisztánba eljuttatott heroin mind gyakrabban jut konténerszállító hajókon vagy pedig teherszállító repülőkön a nyugat-európai piacra.

Az afgán heroin fő szállítási útvonala továbbra is Iránon, Törökországon, majd a balkáni országokon keresztül vezet Nyugat- és Közép-Európába, de egy sor új útvonal is kialakult, például fontos elosztó központtá vált a kelet-afrikai térség - emelték ki a BND elemzői.

A német hírszerzők az ENSZ becslésére hivatkozva azt írták, hogy a drogkereskedelem évente mintegy 390 milliárd dollárt mozgat meg, ami nagyjából megegyezik a világ öt legnagyobb vállalatának bevételével.

Az ENSZ adatai alapján az afgán máktermés 89 százaléka olyan tartományokból származik, ahol a tálib lázadók különösen aktívak. A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) szerint az ázsiai országban az idén minden korábbinál nagyobb területen termesztenek álomhozó mákot (papaver somniferum). Az ültetvények 224 ezer hektár termőterületet foglalnak el, ami hétszázalékos növekedés az előző évhez képest, és több mint háromszor akkora területet jelent, mint amit a 2001-es nyugati katonai intervenciót követő évben regisztráltak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 594 megtekintés

Videó: 48 302 091 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920939

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh