Három modell szerint fizethetik vissza a svájci frank alapú hiteleket Horvátországban: euróra válthatják, egy úgynevezett ballon törlesztési típusú hitelszerződés szerint vagy úgy, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok a bankok tulajdonába kerülnek és a banktól bérlik tovább az adósok. Ebben egyezett meg Boris Lalovac pénzügyminiszter, a központi bank és a kereskedelmi bankok képviselőivel – írta a Jutarnji List pénteken.

A "ballon" törlesztés a magyarországi árfolyamgát-konstrukcióhoz hasonlít leginkább, amikor az árfolyam különbözet elkülönül az adósságtól és a hitelező bank és az állam is szerepet vállal a törlesztéséből.

A svájci frank alapú hitelesek problémájának hosszú távú megoldására egy munkacsoport is létrejön a napokban. Tagjait a központi bank, a kereskedelmi bankok és több minisztérium delegálja – írta a lap.

A lap beszámolt arról is, hogy a bankok készek magukra vállalni a szociálisan hátrányos helyzetűek hiteleinek költségeit, de továbbra sem hajlandók ugyanezt megtenni azokkal a hitelesekkel, akik szerintük „jól állnak”, és luxus hajókra, tengerparti házak vásárlására vagy egyéb befektetési tevékenységre költötték a kölcsönt.

A bankok különböző intézkedéseket alkalmaznának ügyfeleikkel szemben attól függően, milyen a jövedelmi és vagyoni hátterük, valamint, hogy mire költötték a felvett összeget – írta a lap.

Egy részük a svájci frank alapú hiteleket euróra válthatná, és a költségek kiegyenlítése után euró alapú árfolyamon fizetné tovább a részleteket, olyan kamatokkal, amelyek az euró hitelesekre érvényesek.

Akik sem ezt, sem az árfolyamgátas törlesztést sem tudják vállalni, azoknak egy harmadik modellt ajánlanának fel. A bankok visszavennék a lakásokat, a hitelezők pedig nem a hitelt törlesztenék tovább, hanem kedvezményes díjjal visszabérelnék az ingatlanokat, amelyekre elővásárlási joguk marad.

A lap úgy véli a legtöbben a hiteleik euróra váltást fogják választani.

A hírek szerint az állam úgy segítene a hitelesek problémájának tartós megoldásában, hogy bankoknak különböző adókedvezményeket adna, de hozzájárulna a legrosszabb anyagi helyzetben lévő hitelesek törlesztő részleteinek fizetéséhez is. Így például azoknak, akik úgy döntenek, hogy lakásaikat visszaadják a banknak és inkább bérletet fizetnek, a bérleti díj egy részét az állam magára vállalná.

Azok a lakások, amelyek így a bankok tulajdonába jutnak, a lap információi szerint egy erre a célra létrehozott ingatlanalapba kerülnek.

A horvát parlament még múlt héten megszavazta a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot, és rögzítette a frank árfolyamát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 162 megtekintés

Videó: 48 318 668 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923335

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh