Furcsa jelenet játszódott le a múlt héten egy görögországi tengerparti városban: egy német turistapár egyszerűen besétált a település városházára, zsebükben 875 euróval, majd - háborús jóvátétel címen - átadták az összeget a város polgármesterének.

"Szerda reggel jöttek az irodámba, és azt mondták, meg szeretnék változtatni kormányuk hozzáállását. Számításokat végeztek és arra jutottak, hogy minden egyes német állampolgárra 875 euró jut fejenként a Görögországnak járó német háborús jóvátételi összegből" - közölte Dimitris Kotsouros, Návplio első embere.

A polgármester elmondta, hogy az összeget azóta már átadták egy helyi jótékonysági szervezetnek. Hozzátette: a pár azért választotta Návpliót, mert a Peloponnészosz-félszigeten található település volt az első görög köztársaság fővárosa a görög szabadságharcot követően a 19. században. A görög sajtó értesülése szerint a már nyugdíjas Ludwig Zacaro és felesége, a részmunkaidőben dolgozó Nina Lahge volt a két nagylelkű felajánló.

A német jóvátétel ügye időről időre felröppen a görög médiában, legutóbb a januári parlamenti választáson győztes Alekszisz Ciprasz vezette párt jelentette ki, hogy Berlin nagyjából 162 milliárd euróval - azaz a 315 milliárd eurós, a GDP 175 százalékára rúgó görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel - tartozik Athénnak. Ez az összeg két részből áll össze: egyrészt a nácik négyéves (1941-1945) megszállása alatt véghezvitt pusztítás miatt járó jóvátételből, másrészt a görög nemzeti banktól kikényszerített, 476 millió akkori német márkás hitelből.

A görögök követelése Németországban is támogatókra lelt, a szociáldemokraták és a zöldek is úgy látják, hogy Berlinnek legalábbis fontolóra kellene vennie a háborús jóvátétel kifizetését. A német kormány gazdaságminisztere azonban a múlt héten lehűtötte a kedélyeket. "Ennek valószínűsége a nullával egyenlő" - fogalmazott Sigmar Gabriel.

Forrás: mult-kor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 455 083 megtekintés

Videó: 47 615 815 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6819543

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh