Oroszország válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha az Egyesült Államok új típusú atomfegyvereket telepít németországi légibázisokra, ahogy arról kedden a német sajtó beszámolt.

„Sajnálatos módon ezek a tervek, amelyekről biztonsággal mondható, hogy közel állnak a megvalósuláshoz, megsértik Európa stratégiai egyensúlyát” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint pedig a nukleáris bombákkal kapcsolatos amerikai szándék megsérti az atomsorompó-egyezményt, amely megtiltja az atomfegyverek elterjedését, tehát rendelkezik arról, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok nem adhatják át más államoknak nukleáris fegyvereiket, és segítséget sem nyújthatnak ezek előállításához.

Szerdán az Interfax egy katonai forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Oroszország nukleáris töltet célba juttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok új típusú atombombákat szállít a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra.

A ZDF német televízió szerint az új atomfegyverek pontosabbak és kevésbé rombolók, ezenkívül rakétaként is kilőhetők, míg a korábbiakat repülőről kellett ledobni.

Közben Szíriában első alkalommal orosz drónokat vetettek be a kormányerők. Egy név nélkül nyilatkozó szíriai katonai vezető arról számolt be még kedden, hogy a kormányhadsereg legalább öt harci repülőgépet, valamint a célpontok azonosításában segítő felderítőgépeket kapott Oroszországtól. Ezenkívül Oroszország vélhetően két újabb katonai bázist is épít Szíriában.

Forrás: vs.hu / MTI

Rakétákat telepíthetnek az oroszok Kalinyingrádba

Az oroszok nukleáris rakéták célba juttatására is képes rendszert telepítene Kalinyingrádba, ha az Egyesült Államok atombombákat szállít az egyik németországi támaszpontjára. Egy német televízió úgy tudja, a bücheli támaszponton már felkészültek az amerikai fegyverek fogadására. Az oroszok szerint ezzel az USA megsérti atomsorompó egyezményt.

Oroszország nukleáris töltet célba juttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok új típusú atombombákat szállít a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra – közölte az Interfax orosz hírügynökség szerdán egy katonai forrásra hivatkozva.

Az Iszkander típusú operatív-hadászati rakétarendszerek telepítésének lehetőségét egyelőre még csak vizsgálják, a végső döntést az új típusú amerikai atombombák jelentette potenciális fenyegetés elemzése után hozzák meg a hatóságok.

A ZDF német televízió kedden arról számolt be, hogy az Egyesült Államok húsz B-61-12 típusú atombombát szállítana a Büchel légi támaszpontra, hogy modernizálja az ottani nukleáris állományát. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a lépés felboríthatja a stratégiai egyensúlyt Európában, és magától értetődően Oroszországnak is megfelelő válaszlépéseket kell tennie. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerinta nukleáris bombákkal kapcsolatos amerikai szándék megsérti az atomsorompó egyezményt,amely megtiltja az atomfegyverek elterjedését, tehát rendelkezik arról, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok nem adhatják át más államoknak nukleáris fegyvereiket, és segítséget sem nyújthatnak ezek előállításához.

Forrás: karpathir.com / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 692 948 megtekintés

Videó: 48 905 428 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023276

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh