Átadták hétfőn az észak-lengyelországi swinoujsciéi cseppfolyósgáz-terminált, miután befejeződtek a lengyel kormány által stratégiainak minősített, a gázellátási diverzifikációt biztosító beruházás szerelési munkái. A kikötői gázterminál a tervek szerint 2016 második negyedében kezd üzemelni.

A 2011 márciusa óta épülő, mintegy 3,5 milliárd zloty (830 millió euró) költséggel létesített terminál jelképes kulcsát Ewa Kopacz kormányfő vette át.

Az állami Gaz-System tulajdonában lévő Polskie LNG felügyelte beruházás befejezését eredetileg 2014 közepére tervezték. A kivitelező, az olasz Saipem vezette konzorcium késését többek között egyes alvállalkozó cégek csődje okozta.

A beruházás késése miatt fel kellett függeszteni a kikötő által továbbítandó katari cseppfolyós földgáz (LNG) szállítását szabályozó szerződést. A gázkikötőbe szállítandó gáz további értékesítésével foglalkozó PGNiG lengyel olaj- és gázipari társaság és a Quatargas cég között 2009-ben megkötött, 20 éves gázszállítást biztosító szerződésnek 2015-re vonatkozó részét 2014 decemberében úgy módosították, hogy a lengyel terminál által fel nem használt gázt a katari szállító más piacokon értékesítheti. A PGNiG csak a valódi eladási és a szerződött ár közötti rést fedezi.

Az első, 200 ezer köbméter LNG-t szállító katari hajó várhatóan december elején, a második 2016 februárjában köt ki Swinoujsciében. Az első szállítmányokból lefejtett gázt a terminál öt hónaposra tervezett műszaki próbáira használják fel.

Az üzembe helyezés után a két gáztárolós terminál 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, amely Lengyelország évi földgázszükségletének mintegy harmadát elégítheti ki.

A swinoujsciéi gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosó része. A balti-tengeri gázkikötőtől létesített lengyelországi gázvezetékek a másik lengyel kikötőváros, Gdansk, illetve a nyugat-lengyelországi Lwówek felé továbbítják majd a földgázt, és a lengyelországi gázvezeték-rendszerből a már létező gázösszekötőkön keresztül Németország, Szlovákia, Csehország és Ukrajna felé is szállíthatnak.

A terminál működését az korlátozza, hogy az ide vezető tengeri útvonalakat keresztező, 2012-ben létesített orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat megnehezíti a mély, 13,5 méternél nagyobb merülésű LNG-hajók közlekedését.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 776 megtekintés

Videó: 48 927 724 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027556

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh