Törökország nem kér bocsánatot Oroszországtól, kérjen bocsánatot az, aki megsértette a török légteret – jelentette ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök Oroszországra utalva a CNN amerikai hírtelevíziónak Ankarában adott exkluzív interjújában.

Az államfő nyilatkozata válasz volt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatkérésre szólította fel Törökországot, miután a török légierő kedden lelőtt egy Szu-24-es vadászbombázót a török-szíriai határnál.

Erdogan kifejtette: „Nem mi vagyunk az a fél, amelynek bocsánatot kell kérnie. (...) Pilótáink és fegyveres erőink csupán kötelességüket teljesítették, ami magában foglalta az egyezmény szabályainak a megsértésére adott választ. Úgy gondolom, hogy ez a lényeg.”

Hasonlóan fogalmazott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter ugyancsak csütörtökön Nicosiában, ahol más okból tartózkodik. „Olyan helyzetben, amelyben igazunk van, nem szükséges bocsánatot kérnünk” – mondta.

Ankara szerint a török légierő tízszer is figyelmeztette az ismeretlen vadászgépet, mielőtt lelőtte, az orosz gép ennek ellenére belépett a török légtérbe. Moszkva álláspontja szerint viszont a vadászbombázó nem kapott figyelmeztetést, végig Szíria területe felett repült és nem jelentett fenyegetést Törökországra nézve.

Putyin nem veszi fel Erdogannak a telefont

Recep Tayyip Erdogan török elnök sajnálatát fejezte ki, amiért orosz kollégája, Vlagyimir Putyin nem reagál kapcsolatfelvételi kísérleteire és nem áll vele szóba azóta, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határ közelében.

Erdogan a France 24 francia tévécsatornának adott csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy az orosz gép lelövése után többször próbálta telefonon elérni Putyint, de az orosz elnök nem reagált. A török államfő azt is elmondta, hogy ha a török illetékesek tudták volna, hogy orosz gépről van szó, akkor máshogy jártak volna el a Szu-24-es gép légtérsértése kapcsán.

Megszakították a „forró drótot”

Megszakították egymással minden együttműködési csatornájukat, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló „forró drótot” is csütörtökön az orosz és török védelmi erők – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Moszkva egyben visszahívta az orosz haditengerészet képviselőjét Törökországból, aki a fekete-tengeri orosz flotta és a török haditengerészet közötti koordinációért felelt.

„A nap folyamán, egy korábbi döntésnek megfelelően, megszakítottunk minden működő együttműködési kapcsolatot Oroszország és Törökország védelmi erői között, és ez nemcsak az úgynevezett forró drótot érinti, amelyet annak érdekében alakítottunk ki, hogy elkerülhessük az esetleges légi incidenseket a terrorista infrastruktúra létesítményeinek megsemmisítése során Szíriában” – mondta a szóvivő.

Az orosz vadászbombázó lelövésének komoly következményei lesznek a két ország kapcsolataira nézve – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török kollégájával, Mevlut Cavusogluval szerdán folytatott telefonbeszélgetésében, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig csütörtökön közölte, hogy Moszkva gazdasági szankciókat is kidolgoz Törökországgal szemben az incidens miatt.

Azóta messze elkerülik egymást

Leállították a török légierő berepüléseit a szíriai légtérben – írta pénteken a Hürriyet című török napilap. A műveletek az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciós műveletek részét képezték. Az újság értesülései szerint a döntést „Oroszországgal egyetértésben hozták meg”, és az oroszok állítólag szintén „leállították a török határ közelében folytatott saját légi műveleteiket”.

Török üzletembereket tartóztattak le Oroszországban

Őrizetbe vettek 39 török üzletembert az oroszországi Krasznodarban a bevándorlásügyi hatóságok a migrációs törvények megsértése miatt – közölte az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön. Az üzletemberek a Telegraph cikke szerint egy mezőgazdasági konferencián vettek részt.

A lap cikke szerint az egyik üzletembernek a bevándorlásügyi hatóságok azt mondták, hogy a turista rubrikát ikszelje be a papíron, amikor közölte, hogy a mezőgazdasági konferenciára érkezik az országba. Egy másik üzletember azt mondta, a hivatalnokok nem is titkolták előle, hogy a letartóztatása az orosz állam bosszújának része.

Oroszország csütörtökön felszólította a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy térjenek vissza Oroszországba, valamint visszahívta az orosz haditengerészet képviselőjét Törökországból, aki a fekete-tengeri orosz flotta és a török haditengerészet közti koordinációért felelt.

Az is csütörtökön derült ki, hogy Oroszország befagyaszt egy sor befektetési projektet és kereskedelmi megállapodást Törökországgal, válaszul arra, hogy a török légierő a napokban lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a török-szíriai határnál.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 287 666 megtekintés

Videó: 47 461 369 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782515

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh