Moszkva visszautasítja azokat a vádakat, miszerint megbénítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkáját Szíriával kapcsolatban, és ellenzi a szankciókat Damaszkusszal szemben - jelentette ki kedden az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov az algériai diplomácia vezetőjét, Mourad Medelcit fogadta Moszkvában.

Megállapította, hogy a két ország álláspontja megegyezik a Közel-Kelet és Észak-Afrika helyzetét illetően.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter újólag figyelmeztetett a Moszkva elleni vádak kapcsán arra, hogy azok megfogalmazói nem hajlandóak a szélsőséges szíriai fegyveres ellenzékre nyomást gyakorolni.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország ellenzi a Szíria elleni büntetőintézkedéseket. Mint kifejtette, a szankciók, ritka kivétellel, sohasem érik el hatásukat. Mindazonáltal Moszkva a békés megoldások határozott keresését támogatja és nem az egyoldalú nyomásgyakorlás eszközeinek használatát.

Szergej Lavrov rosszallta az Egyesült Államok és az Európai Unió fellépését, amely - mint mondta - újabb és újabb büntető intézkedésekben nyilvánul meg, beleértve a gazdaságiakat is, amelyek szerinte negatívan hatnak a lakosságra.

Szerinte a fegyveres szíriai ellenzék humanitárius katasztrófát akar előidézni az országban, hogy igazolja a külső beavatkozást.

Az orosz külügyminiszter szerint amennyiben valamennyi érdekelt fél őszintén el akarja kerülni a líbiai forgatókönyv megismétlődését és nemzeti párbeszéd útján kívánják megoldani a konfliktust, akkor el kell elérni, hogy a kormány és az ellenzék is felhagyjon az erőszakkal. Emlékeztetett arra, hogy a Moszkva és Peking által a Biztonsági Tanács elé terjesztett határozattervezet erre irányul.

Úgy vélte, hogy önmagában a szíriai vezetés elítélése a líbiai események megismétlődéséhez vezetne.

Az orosz külügyminiszter közölte, hogy Moszkva és BRICS országbeli partnerei - Brazília, India, Kína és Dél-Afrika - igény esetén megfigyelőket küldenének Szíriába. Az Arab Liga javaslatát támogatják és meg vannak róla győződve, hogy azt nem szabad ultimátumként használni. Ebben - mint mondta - Oroszország és Algéria álláspontja megegyezik.

Moszkva azt tanácsolja Damaszkusznak, hogy írja alá a megállapodást a szíriai belpolitikai válság rendezéséről az Arab Ligával és mielőbb fogadja a nemzetközi megfigyelőket.

Oroszország eddig már két alkalommal megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát elítélő határozat elfogadását. A testületben Gérard Araud, Franciaország ENSZ-nagykövete kijelentette: "Franciaország és más BT-tagok is úgy látják: botrányos, hogy a testület bizonyos tagországok ellenkezése, mások közömbössége miatt hallgat, és nem képes nyomást gyakorolni a szíriai hatóságokra".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 874 639 megtekintés

Videó: 49 055 176 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053409

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh