A globális pénzügyi rendszer természete miatt nem lehet küzdeni az adókerülés ellen elszigetelt, nemzeti szintű intézkedésekkel, eredményre csak a nemzetközi összefogás vezet - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A miniszter a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botránnyal kapcsolatban tartott parlamenti vitában kiemelte, hogy a német kormány minden ilyen kiszivárogtatást felhasznál arra, hogy lendületet adjon az adókerülés ellen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében indított küzdelemnek.

Ez az ügy néha "őrjítően lassan" halad előre, de nincs más választás, mert a nemzeti intézkedések önmagukban "mit sem érnek" - mondta Wolfgang Schäuble. Megjegyezte, hogy az EU teljesítménye "egyáltalán nem a rossz" ezen a területen.

Minisztériuma akciótervéből kiemelte, hogy minél több országot ösztönözni kell a csatalakozásra a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi egyezményhez, amelyet 2014-ben Berlinben fogadtak el, és azóta már száznál is több állam és terület írt alá. Az OECD keretében kidolgozott egyezménytől elzárkózó országokat pedig "feketelistára" kell tenni - mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Panama is felkerül a listára, ha nem működik együtt a nemzetközi közösséggel.

Hozzátette, hogy össze kell állítani az offshore-cégek tulajdonosainak nyilvántartását, és ezeket a nemzeti regisztereket össze kell kapcsolni. Az EU öt legnagyobb tagállama - Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország - tárgyalást kezdett arról, hogy elsőként lépve közösen elvégzik ezt a munkát - mondta német pénzügyminiszter.

A pénzmosás elleni küzdelemről szólva kiemelte, hogy Németország nemzetközi összevetésben "nem áll nagyon jól", teljesítménye "nem optimális". Az előrelépéshez egyebek között korlátozni kell a készpénzfizetést egy felső értékhatár bevezetésével, és növelni kell a hatóságok kapacitását. Ezért állítanak fel hamarosan a szövetségi vámhatóságnál egy úgynevezett pénzügyi hírszerző egységet (financial intelligence unit - FIU), amely a "releváns információk kiszűrésével" foglalkozik majd. A tartományok részéről is több erőfeszítésre van szükség, mindenütt meg kell erősíteni a felügyeleti szerveket - mondta Wolfgang Schäuble.

A Bundestag vitájában az ellenzéki Baloldal és Zöldek élesen bírálták a kormányt. Vezérszónokaik kiemelték, hogy a koalíciós pártok valamennyi javaslatukat lesöpörték, és a kormány elmaradásban van az uniós előírások teljesítésében.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó - 2,6 terabájt nagyságú - kiszivárogtatott adatbázisa több mint 214 ezer offshore céget érint. Az adatokat egy titkos forrás adta át a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 366 megtekintés

Videó: 48 281 033 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918848

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh