A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyre kifinomultabb hálózattal tevékenykedik Európában, s tavaly novemberben több európai országban készített elő merényletet.

A hírtelevízió információi szerint az Iszlám Állam (IÁ) tavaly novemberben sokkal kegyetlenebb, még több áldozattal járó merényletet készített elő Párizsban annál, mint ami végül történt, s utána több európai országban is terrortámadásokat tervezett. Európai nyomozókra hivatkozva a CNN arról tudósított, hogy az Iszlám Állam tavaly nemcsak Párizsban, hanem más francia városokban és Hollandiában is terrortámadásokat akart elkövetni. A CNN oknyomozó riporterei hónapokon keresztül dolgoztak összeállításukon, több tízezer dokumentumhoz, nyomozati anyaghoz és fotóhoz jutottak hozzá különböző európai, de elsősorban francia és belga nyomozó szervektől. A dokumentumok új részleteket tárnak fel a többi között arról a két letartóztatott terroristáról, akiknek eredetileg szintén az lett volna a feladatuk, hogy részt vegyenek a novemberi párizsi terrorakcióban. S az is kiderült, hogy volt egy harmadik terrorista is, aki részt vett a párizsi merénylet előkészítésében, majd utána még hónapokig szabadon tevékenykedett Európában, s csak most júliusban tartóztatták le.

Ezek a terroristák a szíriai Rakkából a törökországi Izmíren keresztül jutottak el Görögországba, majd Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia érintésével az ausztriai Salzburgban kötöttek ki. A CNN-hez eljutott dokumentumok szerint az Iszlám Állam Európában lévő terroristáinak jól szervezett hálózatuk van, jelenleg is a kontinensen tartózkodnak, és várják az utasításokat a Szíriában lévő "főnököktől". "Az Iszlám Állam növelni tervezi terrorakcióinak számát, szerte a világban" - idézték a CNN oknyomozó riporterei Paul Cruickshanket, aki a West Point-i katonai akadémia terrorizmussal foglalkozó központjának munkatársa, és az akadémia lapjának kiadója.

A hírtelevízió dokumentumai szerint az Iszlám Állam európai szervezetét Amn el-Kharjinak hívják, terroristái a közösségi médiaplatformok egész sorát használják, így például a Vibert, a WhatsAppot, a Telegramot, s képesek kódolt üzenetek küldésére, vagy a telefonszámuk elrejtésére is. A terroristák állandó kapcsolatban állnak egymással, információkat cserélnek, a többi között például arról, hogy hol, melyik határon hogyan jutnak át illegálisan. A francia terrorelhárítás fényt derített arra, hogy az egyik alkalommal a terroristák azt az információt kapták társaiktól, hogy legjobb, ha a vonat mosdóiban rejtőznek el.

Az európai terrorelhárítók azonban egyre több információhoz jutnak róluk, annak ellenére is, hogy munkájukat a terroristák kódolt üzenetváltásai megnehezítik. A francia terrorelhárítók tapasztalatai szerint az Iszlám Állam területéről Európába utazó terroristák többnyire szíriai menekülteknek adják ki magukat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 735 387 megtekintés

Videó: 34 790 708 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5655777

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh