Az uniós tagállamok 159,5 milliárd euró (nagyjából 49,4 ezer milliárd forint) áfabevételtől estek el 2014-ben, a várt bevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség még mindig "elfogadhatatlanul magas" - figyelmeztetett kedden az Európai Bizottság.

A 2014-es áfahiány 2,5 milliárd euróval kisebb, mint az egy évvel korábbi, az egyes tagországok között viszont továbbra is hatalmas különbségek mutatkoznak. Az adatok 18 tagállam, köztük Magyarország esetében mutatnak javulást.

A bizottság átal közölt adatok szerint Magyarországon a várt áfabevételek 17,95 százalékát nem tudták beszedni 2014-ben, ami mintegy 2,1 milliárd eurót (651 milliárd forintot) tett ki.

Az áfabevétel-kiesés aránya Romániában volt a legmagasabb, itt a várt bevételek 37,9 százalékát nem sikerült beszedni. A skála másik végén Svédország található, ahol ez 1,2 százalék. Abszolút értékben a legnagyobb bevételkiesést Olaszország könyvelhette el 36,9 milliárd euróval, a legalacsonyabbat pedig Luxemburg 147 millió euróval.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: több rövid távú intézkedés is született a probléma orvoslására, a jelentésből azonban kiderült, hogy bár javult a helyzet, valódi előrelépés csak akkor érhető el, ha a "tagállamoknak sikerül megállapodniuk egy egyszerűbb, csalásbiztosabb és vállalkozásbarátabb rendszer kialakításáról".

"Tagállamaink több tízmilliárd euró bevételtől esnek el, ha nem tudják beszedni a nekik járó áfát. Ez elfogadhatatlan. A jelenlegi rendszer sajnálatos módon nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel az áfacsalás és az áfa hibás kiszámítása problémájának megoldására, és egyértelmű, hogy a számok maguktól nem fognak javulni. Most a tagállamokon a sor, hogy mihamarabb megegyezzenek a bizottság által az idei év folyamán felvázolt csalásbiztos uniós áfarendszer kialakításáról" - írta közleményében Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi uniós biztos.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 288 757 megtekintés

Videó: 47 462 750 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782887

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh