Mindig Soros György üzletember kedvében akartak járni Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltjének legbizalmasabb munkatársai - állította pénteki műsorában a Fox televízió.

A republikánusokhoz közel álló médium a WikiLeaks legújabb kiszivárogtatásaira hivatkozva minősítette így Clinton vezető munkatársainak ténykedését.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott, Soros és Clinton kampányfőnöke, John Podesta közötti levelezésből az derült ki, hogy a 85 éves milliárdosnak vezető tanácsadói révén szabad bejárása van a Hillary Clinton legfőbb bizalmasának számító John Podestához. Ezek a Soros-munkatársak adtak tanácsokat, hogy az üzletember milyen témákat és miképpen szeretne viszontlátni a kampányban, kezdve a bevándorlási kérdésektől a kereskedelmi megállapodásokon át a legfelső bíróság személyi ügyéig.

Egy 2014 őszén kelt levelében Huma Abedin, Hillary Clinton bizalmas munkatársa elektronikus levélben írt arról Robby Mooknak, aki jelenleg a demokrata párti elnökjelölt kampánymenedzsere, hogy Hillary Clinton Sorossal vacsorázik, és Abedin arra számít, Soros valószínűleg felkéri majd Clintont, jelenjen meg és mondjon beszédet az Amerika szavaz nevű liberális alapítvány adománygyűjtő rendezvényén. Az alapítvány egyike a Soros által finanszírozott liberális alapítványoknak. Válaszában Robby Mook közölte: ez megtehető, de csak politikai megfontolásokból.

Soros munkatársai 2011. januárjában eljuttatták az akkori külügyminiszter Clintonhoz Sorosnak azt az írásban rögzített kérését, miszerint Hillary Clintonnak foglakoznia kellene a "komoly" albániai helyzettel. A milliárdos közvetítőket is javasolt, köztük a svéd Carl Bildtet, Martti Ahtisaari volt finn elnököt, továbbá a szlovák Miroslav Lajcákot, aki jelenleg hazája külügyminisztere, korábban pedig az ENSZ bosznia-hercegovinai főmegbízottja volt. Clinton megkapta Soros üzenetét, és Lajcák január 27-én már tárgyalt is Albániában. Február 13-án, szinte órákkal azt követően, hogy bejelentették a legfelső bíróság egyik konzervatív bírája, Antonin Scalia halálát, a Soros finanszírozta Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke e-mailt küldött John Podestának, egy korábbi, Texas főbírójáról folytatott beszélgetésükre emlékeztetve őt.

A nyilvánosságra került elektronikus levelezésekből kiderült az is, hogy rendszerint Soros egyik tanácsadója és szóvivője, Michael Vachon tartotta a kapcsolatot Podestával. Egyik levelében Vachon azt írta: "Azt hiszem, George (Soros) inkább foglalkozik általában politikai kérdésekkel, mint a kampánnyal. Egy külön e-mailben elküldöm majd George legutóbbi gondolatait a migrációs válságról, amelynek nagyon sok időt szentel. A másik nagy aggodalma ezekben a napokban Ukrajna".

Soros György júliusig 25 millió dollárt adományozott, hogy segítse Hillary Clinton és más demokrata politikusok kampányát - ez utóbbi adatot a Fox, a Politico című lapra hivatkozva közölte.

A Politico - és az amerikai televíziók többsége - egy másik "adag", csütörtökön nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentummal is foglalkozott. Tizenkét oldalas anyagról van szó, amelynek "szerzője" Doug Band, a Clinton Alapítvány egyik korábbi vezetője. Band levelezéséből az elmúlt napokban már hoztak nyilvánosságra egyes részleteket, de ez a 12 oldalas feljegyzés, elemzők szerint, minden korábbinál jobban rávilágít a Clinton alapítvány és Bill Clinton személyes anyagi ügyeinek összefonódására.

A dokumentumban Band a többi között például azt is rögzíti, hogy a pénzcsinálás Bill Clinton életének része. Az alapítvány volt vezető munkatársa konkrét példát is hoz arra, hogy egy oktatással foglalkozó globális cég, a Laureate International Universities, miután adományozója volt a Clinton Alapítványnak, egy idő után közvetlenül magának Bill Clintonnak utalta a pénzeket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 581 megtekintés

Videó: 48 291 065 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919872

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh