A NATO nem akar újabb hidegháborút és el kíván kerülni minden összetűzést Oroszországgal, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a párbeszéd folytatódjon Moszkvával - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a katonai szövetség tagországai külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve kedden.

Stoltenberg hangsúlyozta, amikor a feszültség növekszik, akkor még nagyobb szükség van a józan politizálásra és az építő jellegű, előremutató párbeszédre.   

Az eredményesebb párbeszéd elérése lenne az első lépés a katonai tömb és Oroszország között kialakult feszültség csökkentéséhez. Arra hívta fel a figyelmet, hogy védelemre és párbeszédre van szükség a NATO és Oroszország viszonyában, nem pedig védelemre vagy párbeszédre.   

Kijelentette, a NATO minden körülmények között folytatni kívánja a párbeszédet és diplomáciai eredményeket kíván elérni a konfliktusok elkerülése érdekében. Ezért a katonai szövetség minden lehetőséget megragad, hogy a párbeszéd folytatódjon, noha véleménye szerint szerencsésebb lenne egy kevésbé támadó hangnemű kommunikáció Moszkva részéről.   

Elmondta, a NATO és Oroszország között több nyitott kérdés van, amelyekről minél hamarabb beszélni kell a feszültség további fokozódása elkerüléséért. Ilyen a szíriai szerepvállalás, vagy a kelet-ukrajnai helyzet.   

A jó viszony és a párbeszéd megteremtéséért az észak-atlanti szövetség folytatja vállalt kötelezettségei végrehajtását és fokozza katonai műveleteinek átláthatóságát.   

A NATO kizárólag válaszokat ad Oroszország lépéseire és alapszabályában foglaltak szerint védelmi szempontok szerint erősíti eszközeit a konfliktusok elkerülése érdekében - húzta alá a főtitkár.   

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásának központjában mindezért az európai NATO-tagországok és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió kapcsolatainak áttekintés szerepel, mivel az együttműködés erősítése elengedhetetlen a fenyegető kihívások megelőzéséhez és a béke megőrzéséhez - tette hozzá a Stoltenberg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 842 334 megtekintés

Videó: 49 018 149 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043015

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh