Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által tervezett robbantásos merényletek sorozatát akadályozta meg Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette a szolgálatra hivatkozva csütörtökön több orosz hírügynökség.

A terrortámadásokat az FSZB szerint az Iszlám Állam egy, a tádzsikisztáni hatóságok által külföldön köröztetett, Törökországban tartózkodó képviselője rendelte el. Az orosz biztonsági szervek a RIA Novosztyi hírügynökség szerint őrizetbe vettek három tádzsik és egy pedig moldovai állampolgárt.       

Az FSZB közölte, hogy a terroristák nagy hatású terrortámadások sorozatát tervezték elkövetni házi készítésű robbanószerkezetekkel. A hatóságok a gyanúsítottak fővárosi és Moszkva környéki lakásaiban elkészült pokolgépeket, "jelentős mennyiségű" robbanóanyagot és automata lőfegyvereket foglaltak le.        

Moszkva délkeleti részén csütörtök reggel 145 embert, köztük 19 gyereket menekítettek ki egy 17 emeletes lakóházból, amelynek kilencedik emeletén pokolgépet találtak.   

Szamarában délután egy lakóházat zártak közre a biztonsági erők, az egyik lakásában a feltételezések szerint támadást tervező IÁ-terroristák tartózkodtak.   

A nap folyamán hatósági közlés szerint merényletre készülő terroristákat fogtak el a Krímben és Rosztov-na-Donu közelében is. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy nekik is közük volt-e az IÁ-hoz.   

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden közölte, hogy Oroszországban az idén 42 terrorcselekményt hiúsítottak meg, más városok mellett az orosz fővárosban, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Nyizsnyij Novgorodban. A merényleteket egyebek között tömegközlekedési eszközökön és forgalmas helyeken szándékoztak elköveti "közeli külföldi" országok (egykori szovjet köztársaságok) állampolgárai.   

Oroszországban az idén 129 fegyverest, köztük 22 "bandavezért" öltek meg, valamint 898 "banditát" tartóztattak le cinkosaikkal együtt. Megölték az Iszlám Állam terrorszervezethez igazodó Kaukázusi Vilajet elnevezésű szervezet vezetőjét, és teljességgel felszámolták a Kabard-Balkár Köztársaság területén működő terrorszervezetek parancsnoki szintjét.   

Bortnyikov rámutatott, hogy az Iszlám Állam toborzói számára fontos célpontot jelentenek az Oroszországban beilleszkedni képtelen migránsok.

Forrás: MTI / ria.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 322 020 megtekintés

Videó: 45 407 946 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6370575

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh