A szíriai hadsereg offenzívája Aleppó összes negyedéből kiverte a kormányellenes fegyvereseket - jelentette be Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője csütörtökön Moszkvában.

Szavai szerint a szíriai kormányerők több mint 900 terroristát "likvidáltak", valamint több tucatnyi nehézfegyvert és katonai járművet semmisítettek meg. További 3 ezer fegyveres önként távozott Aleppóból, akiknek több mint a fele amnesztiában részesült. Ezen felül több mint ezer kormányellenes felkelőt busszal szállítottak el a városból.       

Mint mondta, Szalaheddin városnegyedből egy erre a célra létrehozott humanitárius folyosón keresztül több mint ezer embert szállítottak el er-Rasidin-4 településre. Az ostrom alatt több mint 100 ezer embert, köztük 47 ezer gyereket evakuáltak, akik élelemben és orvosi ellátásban részesültek.   

Közölte, hogy a "felszabadított" negyedekben a szíriai orosz megbékélési központ részvételével hamarosan megkezdődik a helyi önkormányzatok megalakítása.   

Poznyihir beszámolója szerint a fegyveresek a gyerekeik szeme láttára lőttek agyon szülőket, ha azt gyanították róluk, hogy az Aszad-kormánnyal rokonszenveznek.   

Az Interfax orosz hírügynökség szerint az altábornagy továbbá elmondta, hogy megkezdődött a terroristák civilek sérelmére elkövetett bűncselekményeinek - a gyilkosságoknak és a kínzásoknak - a dokumentációja. Rámutatott, hogy a terroristák elhagyott búvóhelyeinek átvizsgálása során nagy mennyiségben találtak fényképes és videós bizonyítékot a rémtettekről. Ezeket a felvételeket a szélsőségesek saját maguk készítették - tette hozzá.   

Poznyihir szerint felfedeztek néhány börtönt is, amelyeket a felkelő fegyveresek lakóházak és középületek alagsoraiban rendeztek be. Ezekben olyan aleppói lakosokat tartottak fogva és kínoztak meg, akiket azzal gyanúsítottak, hogy tiltakozó akciókat szervezhetnek, de olyan férfiakat és fiatalokat is, akik megtagadták, hogy az ellenzéki milíciák oldalán harcoljanak. Hangsúlyozta, hogy a kormányerők támadását megelőzően a rabok többségét meggyilkolták.   

A terroristák leszámoltak azokkal a kelet-aleppói lakosokkal, akiről feltételezték, hogy rokonszenveztek a szíriai kormányzattal. Poznyihir erről olyan civil lakosok szemtanú vallomásaira hivatkozva számolt be, akik el tudtak menekülni a fegyveresek elől.

Emellett elmondta, hogy orosz tűzszerészek 107 hektárnyi területen 2742 robbanásveszélyes eszközt ártalmatlanítottak. Aleppó több negyedében helyreállították a víz- és áramellátást. A tábornok által ismertetett adatok szerint több mint 5 ezer lakos tért vissza otthonába, köztük 1529 gyerek.   

Poznyihir kijelentette, hogy a szíriai kormányerők Palmüra térségében az orosz légierő támogatásával stabilizálták a helyzetet, és ellentámadásra készülnek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet erői ellen. Ennek megszervezéséhez Oroszország segítséget nyújt.   

A szíriai kormánycsapatok az IÁ pénteken megkezdett offenzívája nyomán vasárnap kényszerültek a terroristák megszállása alól márciusban felszabadított Palmüra belvárosának feladására.

Forrás: MTI / interfax.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 401 megtekintés

Videó: 48 315 529 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922960

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh