Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen - jelentette be az Európai Bizottság kedden.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.   

"A kezdeményezés javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott a hozzáférés az internethez" - hangsúlyozta Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. "A WiFi4EU üdvözlendő első lépés, de sokkal többet kell tenni a szélessávú kapcsolat EU-szintű megteremtésének érdekében" - tette hozzá.   

A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem működik ingyenes wifi-hálózat. Az unió a rendszer telepítését finanszírozza majd a tervek szerint, a működtetési költségeket nem.   

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy 2020-ig az EU minden városában elérhetővé kívánják tenni az ingyenes vezeték nélkül internetszolgáltatást.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 772 megtekintés

Videó: 48 299 163 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920586

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh