Olaszország megakadályozta az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén az embercsempészet ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítását - közölték névtelenséget kérő diplomáciai források.

A 2015-ben indított misszió hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Olaszország számára egy ideje már inkább nehézséget, mintsem segítséget jelent.   

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint nem zárható ki, hogy Róma a lépéssel az országban lévő menedékkérők áthelyezésének felgyorsítását akarja elérni. Az olasz kormány már korábban értésre adta, hogy arra törekszik: a többi EU-tagország hajói ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket.   

A külügyi tanács által elfogadott dokumentumban elsősorban a haditengerészeti művelet fontosságát hangsúlyozták.   

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülés előtt arról beszélt, hogy "jól halad a munka" a Sophia meghosszabbítása ügyében. Mint mondta, a mandátum csak július végén jár le, így van még idő megállapodásra jutni, aminek semmi különös akadályát nem látja egyik ország részéről sem.   

A külügyminiszterek hétfői tanácskozásán korlátozásokat fogadtak el a felfújható csónakok és a csónakmotorok líbiai exportjára vonatkozóan. Az EU tagállamai így bizonyos kivételektől eltekintve mostantól meggátolhatják ezen áruk kivitelét az észak-afrikai országba, ahol nagy esély van rá, hogy embercsempészek kezébe kerülnek.   

2017 első hat hónapjában mintegy 85 ezren értek partot Olaszországban, ötödével többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az érkezők többsége nigériai, bangladesi és elefántcsontparti, így rendkívül magas azok aránya, akiknek elutasítják a menedékjogi kérelmét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 684 megtekintés

Videó: 48 281 575 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918940

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh