Felszólította a spanyol kormány kedden a parlamenti bejelentésre készülő katalán tartományi vezetőt, Carles Puigdemont elnököt, hogy ne tegyen olyan lépést, amely visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Ínigo Méndez de Vigo kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kijelentette: a spanyol kormány azt kéri a katalán vezetőtől, hogy "ne lépjen olyan ösvényre, amelyről nincs visszaút", ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.   

Puigdemont a katalán törvényhozás kedd esti ülésén szólal fel, hogy "értékelje az aktuális politikai helyzetet", és az ülésen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is.   

Országszerte feszült figyelemmel várják, hogy mi hangzik majd el a beszédben, mert az sorsfordító lehet Katalónia és Spanyolország számára is.   

Katalán kormányzati körökből úgy tudni: a katalán elnök hétfőn késő éjszakáig egyeztetett, például Artur Mas előző katalán elnökkel, aki a keddi parlamenti ülés meghívott vendége is. A katalán kormány délelőtt pedig rendkívüli ülést tartott Barcelonában.   

A tanácskozást követően Jordi Turull katalán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott, amelynek elején kijelentette: nem válaszol a délutáni parlamenti ülésre vonatkozó kérdésekre.   

A spanyol sajtó arra következtet, hogy egészen az utolsó pillanatig formálódik, mi hangzik majd el késő délután.   

Az ANTENA3 országos spanyol televíziós csatorna szakértők megkérdezésével négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: az első szerint, amely a legradikálisabb, a katalán elnök bejelenti Katalónia azonnali egyoldalú elszakadását Spanyolországtól.   

A második lehetséges verzió, hogy az elnök bejelenti a függetlenséget, de nem azonnal, hanem azt rövid időre elhalasztva, hogy megszerezze a most hiányzó nemzetközi támogatást. Erre példaként Szlovéniát említették.   

A harmadik, egyben legvalószínűbbnek vélt változatban a katalán elnök szimbolikus nyilatkozatot tenne, amelyben kifejtené: a katalánok a referendummal elnyerték a jogot egy önálló katalán állam létrehozásához, de annak kinyilvánítására haladékot javasol a megfelelő felkészülésig.    

A negyedik lehetségesnek nevezett forgatókönyv szerint az elnök előrehozott választásokat jelenthet be Katalóniában, azonban ennek esélyét tarják a legkisebbnek.   

A katalán törvényhozás ülésének idejére a függetlenséget támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nagyszabású tüntetést hirdetettek a barcelonai parlament épülete elé, hangsúlyozva annak békés jellegét. Egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom, a Recortes Cero, pedig szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.   

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

 

Az Európai Bizottság ismét párbeszédet sürgetett a szemben álló felek között

A katalóniai válság tárgyalásos rendezésére szólított fel kedden az Európai Bizottság, ismételten párbeszédet sürgetve a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között.

A brüsszeli testület napi sajtóértekezletén Alexander Winterstein szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi várható a katalán parlament keddi rendkívüli ülésén, amelyen Carles Puigdemont elnök egyes várakozások szerint ki fogja nyilvánítani Katalónia függetlenségét.   

Újságírói kérdésre válaszolva Winterstein megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EU jogszerűtlennek tartja a nemrégiben rendezett függetlenségi népszavazást, a kérdést pedig Spanyolország belügyének.   

Az illetékes a spanyol hatóságok fellépéséről szólva ismét hangsúlyozta, hogy az erőszak soha nem válhat politikai eszközzé, illetve reményét fejezte ki, hogy a madridi kormány az alkotmány és az állampolgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett tudja majd rendezni a helyzetet.   

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 706 978 megtekintés

Videó: 37 311 910 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5798290

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh