3D-s nyomtatási technológia igénybevételével pótolták ki egy sérült emberi koponyacsont háromnegyed részét az Egyesült Államokban.

Az Oxford Performance Materials nevű cég által kidolgozott eljárást a közelmúltban hagyta jóvá az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA), és az első beültetést a hét elején hajtották végre.

Scott DeFelice, a vállalat elnöke elmondta, hogy a 3D-s nyomtatással rétegről rétegre építik fel az implantátumot a beteg koponyájáról digitális úton készített modellre támaszkodva. A technológia rendkívül pontos, a legapróbb felületi sajátosságot is képes rávinni a beépítendő koponyarészre, ami elősegíti mind a sejtnövekedést, mind a bőr visszaültetését.

Tájékoztatása szerint havonta 300-500 amerikai állampolgár szorul koponyacsontpótlásra. A páciensek között csontrákos betegek éppúgy megtalálhatók, mint autóbalesetek áldozatai vagy fejsérülést szenvedett katonák.

A TechNewsDaily.com portálnak felfedte, hogy a technológia alkalmazását minden csontfajtára ki akarják terjeszteni, már hozzá is kezdtek a szükséges FDA-engedélyezési kérelem összeállításához. A piac nagyságát évi 50-100 millió dollárosra becsülte.

Az Oxford Performance Materials a háromdimenziós EOS P800 lézeralapú nyomtatási technológiát fejlesztette tovább úgy, hogy az implantátumok alapanyagaként a hő-, vegyszer- és kopásálló poliéterketont (PEEK) használja.

Az eljárást már egy éve alkalmazzák az Egyesült Államokon kívül.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 647 697 megtekintés

Videó: 37 278 316 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5795257

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh