Egy százalék körüli pluszba került a kőolaj ára arra a bejelentésre, hogy az OPEC tagjai megállapodtak önként vállalt termeléscsökkentésük jövő év végéig történő kiterjesztéséről.

Röviddel 14.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 75 cent (1,20 dollár) emelkedéssel 63,25 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 53 centtel (0,92 százalékkal) 57,83 pontra emelkedett.   

Az OPEC bécsi ülése ezzel még nem fejeződött be. A résztvevők miután általánosságban jóváhagyták a termeléscsökkentés idejének a meghosszabbítását a jövő év márciusról jövő év végéig, most azon tanakodnak, hogy kijelöljenek-e egy köztes időpontot, amikor ismét összeülnek és felülvizsgálhatják ezt a megállapodást.   

Amint erről is döntöttek, az OPEC minisztereihez csatlakoznak a szervezeten kívüli olajexportálók, hogy most már közösen határozzanak a termeléscsökkentés meghosszabbításáról.   

Erre a tervek szerint valamikor 19 óra körül kerül sor.   

Az idén januártól Szaúd-Arábia vezetésével az OPEC 14 tagja, és az egyezményhez csatlakozott tíz kartellen kívüli olajtermelő ország kitermelésének napi 1,8 millió hordós csökkentésében állapodott meg azért, hogy az olaj ára emelkedjen. A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.   

Az OPEC és a szervezeten kívüliek csütörtökön várhatóan ezt az időpontot fogják közös megállapodással a jövő év végéig kitolni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 810 megtekintés

Videó: 48 927 750 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027556

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh