A szíriai orosz katonai bázisok elleni dróntámadás-kísérletet a "mérsékelt" ellenzék által ellenőrzött területről, Idlíb tartományból indították, ezért Moszkva felszólította Ankarát, hogy vegye elejét a befolyása alatt lévő csoportok ellenséges akcióinak - adta hírül az orosz védelmi minisztérium a Krasznaja Zvezda című napilapjában szerdán megjelentetett közleményében.

Oroszország a török vezérkari főnökhöz és a hírszerzés vezetőjéhez intézett levélben egyúttal sürgette, hogy Törökország teljesítse vállalt kötelezettségeit és az újabb dróntámadások megakadályozására hozzon létre megfigyelőállásokat az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben, ahonnan Moszkva szerint a csapás kiindult.   

A hmejmími orosz légi támaszpont és a tartúszi haditengerészeti műszaki ellátó központ ellen szombatra virradóra első alkalommal hajtottak végre támadást több drónnal. Az orosz védelmi minisztérium szerint a modellrepülőgép-szerű drónokat az idlíbi Muazzar településről indították. A bázisokat 13 pilóta nélküli szerkezettel támadták meg, ezek közül tízet Hmejmím, hármat pedig Tartusz ellen vetettek be.    

A drónok közül hetet a Pancir-Sz légvédelmi rendszer segítségével lelőttek, hatot pedig leszállásra kényszerítettek. Az utóbbiak közül három a földet éréskor felrobbant. A támadás személyi és anyagi veszteségeket nem okozott.    

Az orosz védelmi tárca szerint "különös egybeesés", hogy a dróntámadás idején a szíriai légtérben, a két bázis között egy Poseidon típusú amerikai felderítőgép körözött. A minisztérium szerint egyébként a műholdas helymeghatározást használó támadás műszaki megoldásaihoz csakis korszerű technológiát használó államoktól juthattak hozzá az elkövetők.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 095 278 megtekintés

Videó: 48 322 054 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923737

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh