Átadták a Pécsi Tudományegyetem új, 2,7 milliárd forintból létesített fogászati oktatási központját a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a fejlesztés megoldja a pécsi fogászati elméleti oktatás és gyakorlati képzés problémáit azzal, hogy a központ egy "amortizálódó épületből új, modern, minden oktatási, kutatási feltételt biztosító létesítménybe költözhet".   

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az új épületben évi 46 ezer beteg ellátása történik majd meg több mint hatvan munkaállomáson.   

Kásler Miklós emlékeztetett: az egyetem korábban több, nem oktatási célra épült létesítményt volt kénytelen használni, így volt ez a fogorvosképzés esetében is.   

Bódis József orvosprofesszor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, a fejlesztéssel és az egyetemi modellváltás biztosította lehetőségekkel a pécsi fogorvosképzés nagy jövő előtt áll.   

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és kormánypárti képviselőjelöltje egyetemtörténeti pillanatnak nevezte az átadást, és kiemelte: az új fogászati oktatási központ a pécsi fogorvosképzés elmúlt ötven évének legnagyobb fejlesztése.   

Kővári János, a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, a Fidesz-KDNP Baranya 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte: a fejlesztés jól illeszkedik az elmúlt tizenkét év pécsi egészségügyi beruházásai közé.    

2010 óta mintegy 100 milliárd forintból valósultak meg Pécsen egészségügyi fejlesztések - tette hozzá.   

Miseta Attila, a PTE rektora felhívta a figyelmet arra, hogy az új létesítmény egy sokáig használaton kívüli telken valósult meg a pécsi orvoskar közvetlen szomszédságában.   

Nagy Ákos Károly, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója közölte: az eddigi 42 munkaállomáson folyó ellátás az új épületben már 61 korszerű széken valósulhat meg, sőt a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is képes biztosítani.     A PTE sajtóanyaga szerint az ötszintes, csaknem háromezer négyzetméteres hasznos alapterületű, korszerű oktatási intézmény az Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg 2,7 milliárd forintból.   

A létesítmény megépítését indokolta, hogy a klinika által korábban használt, korszerűtlen ingatlant 100-120 fő képzésére méretezték a pécsi fogorvosképzés hetvenes évekbeli indulásakor, azóta azonban a hallgatói létszám megötszöröződött, a képzési portfólió bővült és nemzetközivé vált.     

A 2022 nyarától teljes kapacitással üzemelő, jól megközelíthető új épületben éves szinten mintegy 46 ezer beteget gyógyítanak és több mint hatszáz hallgatót oktatnak majd.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 688 728 megtekintés

Videó: 48 900 768 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022761

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh