Megoldást jelent a kormány legújabb határozat-tervezete azoknak az egykori bányászoknak, akik legalább 40%-os munkaképesség-csökkenést szenvedtek el, ennek ellenére rokkant-nyugdíj helyett idén már rehabilitációs járadékot kaptak. Az új szabályozás sok komlói számára is nyújthat segítséget.

A rokkant-ellátások felülvizsgálatakor számos egykori bányász elveszítette a nyugdíjjogosultságát. Akik még nem töltötték be az 57. életévüket, s az orvosok munkára alkalmasnak találták őket, ezentúl csak alacsonyabb összegű rehabilitációs ellátásra voltak jogosultak. Polics József polgármester elmondta, hogy az érintettek közül sokan fordultak panaszukkal hozzá és a minisztériumhoz is.

A kormány tárgyalóasztalhoz ült a bányászok képviselőivel, s kidolgozott egy olyan megoldási javaslatot, amellyel megmaradhat eddigi jövedelmük. Azok a legalább 40%-ban egészségkárosodott emberek, akik tavaly még rokkant-nyugdíjat kaptak, ezentúl választhatják a bányászok egészségkárosodási járadékát. Ennek összege a vonatkozó szabályok módosításának következtében meg fog egyezni a korábbi rokkant-ellátáséval, ráadásul egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítható.

A rendelet kitér arra is, hogy a munkaképtelenné váltak majdani öregségi nyugdíja ne legyen alacsonyabb, mintha folyamatosan legalább ún. III. rokkantsági csoport szerinti (vagyis a nem teljesen munkaképteleneknek járó) rokkantsági nyugdíjban részesültek volna.

A kormány arra törekszik, hogy a földalatti munkát végzők mellett kedvezményekben részesüljenek a külszíni fejtéseken dolgozók is. Ezzel kapcsolatban még sok teendő van vissza, de egyértelmű cél, hogy ők is részesüljenek a munkájukkal kiérdemelt megbecsülésben.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő elmondta, ez a tervezet bizonyítja, hogy a kormány törődik a bányászok problémáival és nyitott az új megoldásokra. Remélhetőleg a most kialakítandó rendszer sok baranyai bányász helyzetét rendezi hosszú távon is megnyugtatóan.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 959 megtekintés

Videó: 48 291 675 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919938

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh