A szászvári várkastély helyreállítása, turizmusba való aktív bekapcsolása és a Dél-dunántúli régió gazdasági fellendítése is megvalósulhat a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című projekt keretében. A műemlék-együttes rekonstrukciós munkálatai a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) által elnyert pályázati támogatásból valósulnak meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0004 azonosító számú, „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című pályázati támogatás keretében 498.300.000,- forintos támogatási összegből valósítja meg a szászvári műemlék-együttes helyreállítási munkálatait. A tervezett munkák során a kizárólagosan állami tulajdonban tartandó vár főépületének teljes helyreállítása, a korábbi palotaszárny és kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a többi középkori falmaradvány romjellegű konzerválása valósul meg. A munkálatok költségeit az MNV Zrt. saját forrásaiból közel 150 millió forinttal egészíti ki, melyből a további régészeti kutatások költségeit fedezi, illetve megvalósítja a várfallal egybeépült barokk kori gazdasági épület teljes rekonstrukcióját.

A helyreállítás célja a térség gazdasági életének és turizmusának fellendítése, valamint a várkastély turisztikai pozícionálása. A fejlesztéseknek köszönhetően a vár éves látogatószámának jelentős növekedése várható, ugyanakkor a turisztikai attrakció működtetésével lehetőség nyílik munkahelyteremtésre is. A megújult létesítmény korszerű, hagyományos és interaktív installációkkal várja majd az érdeklődőket, egyebek mellett 3D filmélménnyel, tapintható tárlattal, érintőképernyős időszalaggal, valamint a várkastély korai állapotát bemutató kronoszkópokkal.

A beruházást követően a várkastély egész évben fogadja majd a látogatókat. A főépületben kap helyet „A boszorkányság kultúrtörténete – Boszorkányüldözés és boszorkányperek a késő középkorban” című interaktív kiállítás, létesül továbbá egy középkori játszóház is.

A rekonstrukció befejezése 2014 decemberére várható. A munkálatok során megújulnak és kibővülnek a közműrákötések, megvalósul a megújuló energia-hasznosítással üzemelő fűtési rendszer, a szellőztetés és a hűtési rendszer is.

Forrás: sajtóközlemény

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 645 480 megtekintés

Videó: 48 845 479 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013523

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh