Európában már nincs meg az olajozottan működő Németország–Franciaország tandem.

Az új francia államfő és a német vezető álláspontjaiban levő nézetkülönbség megmutatkozott az EU informális brüsszeli csúcstalálkozóján is. Görögország megmentésével kapcsolatos új és hatékony intézkedések kidolgozását, mint célt, nem sikerült elérni.

Látható, hogy az Európai Unió nem tudja, hogyan mentse meg Görögországot, de elengedni sem akarja. Ezért az EU vezető politikusainak újabb találkozója csak azzal a megfogalmazással fejeződött be, hogy Görögországot mindenképpen megmentik.

Ugyanakkor nem mondható, hogy nem volt értelme a találkozónak. Németország és Franciaország között megkezdődött a párbeszéd a problémás országok megmentéséről. Angela Merkel álláspontja az állami kiadások csökkentésével kapcsolatos, és ezt feltétel nélkül csak Finnország, Ausztria és Hollandia támogatja. Franciaország, ahol a hatalmi poszton váltás volt, most saját oldalára akarja „átcsábítani” a többi európai országot. Francois Hollande kiállt az eurókötvények szükségessége mellett. Szerinte ez lehűtené a spekulánsok kedvét. Úgy látja, hogy a kötvények bevezetésével az euróövezet az integráció magasabb fokára léphetne.

-Tisztelem Angela Merkel álláspontját, amikor azt mondja, hogy az eurókötvények nem szolgálják a gyors gazdasági növekedést. De ez eszköz, amely lehetővé teszi, hogy elérjük a növekedéshez szükséges bizonyos feltételeket - állapította meg a francia államfő.

A németek számára az euróövezeti országok államadósságának közös kezelése nem előnyös. A befektetők most igyekeznek a görög és a spanyol kötvényektől megszabadulni, és német kötvényeket vásárolni. Amint Henning Vöpel professzor, a hamburgi Világgazdasági Intézet vezető közgazdásza elmondta, az egységes eurókötvények bevezetése után a problémás országok nem érzik majd az ösztönzést gazdaságuk rendbetevéséhez.

- Az eurókötvények aláaknázhatják az országok eltökéltségét a reformok végrehajtásához. Bekövetkezhet egy olyan helyzet, amikor az adósságok csökkenése helyett növekedés áll elő. Egészében véve nőhetnek Európa adósságterhei.

A következő alkalommal június végén találkoznak Brüsszelben az Európai Unió vezetői. Arra az időre Görögországban már megtartják a választásokat. Ha az ország nem küzdi le a politikai válságot, nem lesz remény a gazdasági problémák megoldására sem. Akkor a német államfő nem az önállóságra vonatkozó nyilatkozatokkal foglalkozik majd, és a német kancellárt sem a német üzleti világ jövedelme érdekli majd. Akkor sokkal komolyabb problémával, az egész euróövezet sorsával kell majd foglalkozniuk.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 858 335 megtekintés

Videó: 49 040 853 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7049601

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh