A Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon - jelentette be az olajipari társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben. Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is.  

A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli - tették hozzá a bejelentésben.  

A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit.  

A Mol tájékoztatása szerint a vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait a régióban, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.  

A lengyel akvizícióval a Mol regionális jelenléte sokszínűbbé válik, a lengyel piac pedig újabb szereplővel gazdagodik - közölték.  

A közlemény szerint Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban nagy piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2 százalékos növekedési várakozásokkal bír. A tranzakció részeként a Mol nemcsak töltőállomás-hálózatot szerezhet, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag-értékesítés bővítésére.  

A közleményben Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Mol számára ez a megállapodás jelentős lépés azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtek el, és felgyorsítottak a vállalat tavaly frissített stratégiájával. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése és a Lengyelországba való belépés fontos mérföldkövek a célok megvalósításához vezető úton.  

Az akvizíció révén a Mol belép Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhet el termékeivel és szolgáltatásaival.  

Hernádi Zsolt közös célként említette a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítását, és jelezte, hogy az észak-déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik.  

Daniel Obajtek, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke a közleményben kifejtette: prioritás volt számukra, hogy az összeolvadást a lehető legnagyobb előnyökkel zárják le, és ezt el is érték. A kiskereskedelmi területen olyan eszközcserében állapodtak meg a magyar partnerrel, amely a szlovákiai kiskereskedelmi lánc erősítésével közvetlenül előremozdítja földrajzi terjeszkedési terveiket, ahogy a teljesen új, a magyarországi piacra való belépés is.  

Korábbi sajtóhírek szerint a Lotos benzinkútjai egy részének eladása azzal függ össze, hogy a céget átveszi a PKN Orlen üzemanyag- és energiaszolgáltató. Az átvétel engedélyezését az Európai Bizottság a többi között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eladják a Lotos töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedést is a cég gdanski olajfinomítójában. Az olajfinomítóban való részesedést a szaúdi Saudi Aramco vásárolja meg.

 

A Molhoz kerülnek a belföldi Lukoil-töltőállomások

A Mol megvásárolja a belföldi Lukoil-töltőállomásokat működtető Normbenz Magyarország Kft.-t - közölte a Mol szerdán az MTI-vel. 

A megvásárolt cég 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanévvel. A megállapodás annak a 2021 márciusi akvizíciónak a folytatása, amely során a Slovnaft, a Mol szlovák leányvállalata megvásárolta a Normbenz helyi cégét 16 ottani Lukoil-töltőállomással együtt - írták.  

A Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei kedden 2648 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2008 és 2810 forint között változott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 339 megtekintés

Videó: 48 324 661 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923989

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh