A Fülöp-szigetek kormánya az ENSZ-hez folyamodott, hogy elejét vegyék Kína terjeszkedésének és megakadályozzák, hogy a kínai haditengerészet rendszeres járőröket tartson a térségben. Manila szerint Kína aktivitása a térségben egyre fokozódik, ami már a szigetállam területi egységét fenyegeti. Azonban az ENSZ "illetékes szerve" hiába hoz döntéseket, a térségben hatalmi vákuum van, melyet egyedül a kínai állam tölt be, az ENSZ-nek pedig nincs ereje a meghozott döntések foganatosítására.

A kínai külügyminisztérium közleményben reagált a keresetre, mely szerint az ENSZ bevonása csak tovább bonyolítja a helyzetet, mert Manila illegálisan megszállás alatt tartja a Dél-kínai-tenger szigetvilágát. A közlemény szerint Kína támogatja a tárgyalásos rendezést, de csak azokkal az országokkal, melyek tagjai a Dél-kelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének. Ezzel Kína indirekt módon fejezte ki, hogy se az ENSZ-nek, se az Egyesült Államoknak nincs beleszólási joga a térségben kiéleződő területi vitákba.

A közlemény szerint Dél- Kelet-Ázsia szigetvilágának területei Kínához tartoznak, melyet Vietnam és a Fülöp-szigetek kormánya illegálisan tart megszállás alatt. A külügyminisztérium szóvivője Hong Lei elmondta, a dél-kínai partvidék és szigetvilág illegális megszállás alatt tartása miatt a vitatott területen fokozni fogják a katonai jelenlétet, hogy a térség stabilitása fel ne boruljon.

Az atlanti szövetség hanyatlásával a világ számos térségében zajlik a területek újrafelosztása, melynek kimenetelét kizárólag a hatalmi vákuumot betöltő katonai jelenlét fogja meghatározni.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 499 megtekintés

Videó: 48 923 535 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026610

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh