Nem konstruktív a brit miniszterelnök kritikája az Európai Unióról (EU), és nem is a huszonhetek közösségének szól, hanem saját pártja euroszkeptikus szárnyának - jelentette ki David Cameron szerdai beszédéről az Európai Parlament (EP) elnöke.

Martin Schulz a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: többek között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni. "Éppen azokat terheli igen nagy felelősség a reformok elhúzódásáért, akik mindig Európára mutogatnak" - mondta az EP elnöke.

Hozzátette: David Cameron a közös belső piacra akarja korlátozni az EU-t, és más területeken megfosztaná a közösséget a cselekvés lehetőségétől, pedig számos problémát, például a klímaváltozást a 21. században már nem lehet megoldani nemzetállami szinten.

A német szociáldemokrata politikus a Twitteren is bírálta a brit kormányfő beszédét. "Cameron a la carte Európája nem járható út" - írta Martin Schulz a közösségi portálon megosztott üzenetében, hozzátéve, hogy nem szabad elveszni az uniós szerződésekről szóló vitában, hanem a gazdasági növekedés beindításával és a munkahelyteremtéssel kell foglalkozni.

David Cameron hetek óta feszült figyelemmel várt beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, és ha sikerül megállapodni, akkor a kormány népszavazásra bocsátja az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 140 megtekintés

Videó: 48 317 668 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923259

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh