Szokatlanul nyíltan szólította fel az amerikai kormányzat Kínát arra, hogy hagyjon fel a magáncégek kereskedelmi titkainak kibernetikai eszközökkel történő lopásával, továbbá bocsátkozzon párbeszédbe a kibertérben követendő viselkedési normákról - közölték kedden vezető amerikai napilapok.

"Az amerikai cégek súlyos aggályaikat hangoztatják a titkos üzleti információk és a szabadalmazott technológiák példátlan méretű, kibernetikai behatolások általi, kifinomult és célzott lopása miatt" - hangoztatta Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az Asia Society elnevezésű nonprofit társaság New York-i tanácskozásán.

Az nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Pekingnek el kell ismernie a probléma megoldásának sürgető mivoltát, le kell csapnia a kínai hackerekre és párbeszédbe kellene bocsátkoznia a kibertérben követendő globális normák elfogadásáról.

Donilon szerint Kínának fel kell ismernie, hogy az ilyen tevékenység milyen veszélybe sodorják a kínai ipar hírnevét, a kétoldalú kapcsolatokat és a világkereskedelmet. Sürgette, hogy Peking tegyen "komoly lépéseket" a kereskedelmi hackertevékenység felderítésére. Rámutatott, hogy a probléma az elnökig terjedően sokakat aggaszt a kormányzatban, akik ezért rendszeresen felvetik a kínai partnereikkel folytatott tárgyalásaikon, és a jövőben is így fognak tenni.

A The Washington Post szerint ez volt az amerikai kormányzat első nyilvános kísérlete arra, hogy Kínát elszámoltassa a széles körű, évek óta folyó kereskedelmi kibernetikai kémkedés ügyében. Amióta a Google nyilvánosságra hozta, hogy Kínából behatoltak a rendszerébe és ellopták a forráskódját, az amerikai kormány és független kibernetikai szakemberek elkezdték az arra vonatkozó bizonyítékok gyűjtését, hogy Peking szisztematikusan titkokat sajátít el az kibertéren keresztül.

A Mandiant kiberbiztonsági cég három hete arról számolt be, hogy a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg egy Sanghajban működő egysége felelős egy sor amerikai cég számítógépes hálózata elleni terrortámadásnak.

A The New York Times arra hívta fel a figyelmet, hogy Donilon két nappal azután vállalkozott a Pekinggel történő konfrontációra, hogy Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter visszautasította az országából kiinduló kibernetikai támadásokra vonatkozó állításokat.

Kína a maga részéről rendszeresen cáfolja a más országok ellen intézett volna hackertámadásokat és arra panaszkodik, hogy ő maga vált komputeres kémkedés célpontjává.

Peking hajlandó tárgyalni a hackertámadásokról Washingtonnal

Peking kész a kiberbiztonságról párbeszédet folytatni Washingtonnal - derült ki a kínai külügyi szóvivő keddi nyilatkozatából.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Donilon egy nappal korábban arra szólította fel Pekinget, hogy ismerje el a probléma sürgető mivoltát és kezdjen párbeszédet annak érdekében, hogy megfogalmazzák a kibertérben követendő viselkedés szabályait.

"Kína a nemzetközi közösséggel, beleértve az Egyesült Államokat is, kész a kölcsönös tiszteletre és bizalomra alapozott konstruktív párbeszédre, valamint együttműködésre a kérdésben. Azzal a céllal, hogy fenntartsák az internet biztonságát, nyitottságát és békéjét" - hangoztatta tájékoztatóján Hua Csun-jing szóvivő.

Az elmúlt hetekben amerikai részről több alkalommal is elhangzottak olyan feltételezések, melyek szerint az Egyesült Államok kormányzati portáljait, valamint vállalatok weboldalait Kínából érkezett, szervezett hackertámadások érték.

Tom Donilon New Yorkban egyebek közt arról beszélt, hogy a támadások példátlan méreteket öltöttek, egyre kifinomultabbak, céljuk pedig többnyire bizalmas üzleti információk, védett technológiák megszerzése.

Peking válaszul rendre azt hangoztatja, hogy az internetbiztonság kérdése nemzetközi ügy, Kína ellenzi a kiberbűnözést, továbbá - állítása szerint - az egyik legnagyobb áldozata a hackertámadásoknak.

A kínai védelmi tárca korábban azt közölte, hogy két fontos internetes oldalát tavaly havonta 140 ezer támadás érte, amelyeknek közel kétharmada - az IP-címekből ítélve - az Egyesült Államokból érkezett.

A központi kormány internetbiztonsági hivatala a napokban arról tájékoztatott, hogy az idei év első két hónapjában a sikeres hackertámadások feléért az Egyesült Államok volt a felelős. Kevesebb mint 60 nap alatt csaknem 2200 amerikai szerver 1,3 millió kínai szerver felett vette át az irányítást. 3500 weboldalt ugyancsak támadás ért.

"Ellenezzük a kibertér csatamezővé változtatását, vagy ... annak más országok belügyeibe való beavatkozás céljából történő használatát" - állapította meg minapi sajtóértekezletén a kínai külügyminiszter, Jang Csie-cse azzal, hogy a területen "szabályokra és együttműködésre van szükség, nem háborúra".

Kína reméli, hogy "a felelőtlen dorgálások és kritikák" ez ügyben véget érnek - jegyezte meg a kínai diplomácia vezetője, aki szerint a hackervádak "ingatag" alapokon állnak, s inkább a szenzációkeltést szolgálják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 885 megtekintés

Videó: 48 912 177 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024579

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh