Néhány japán miniszter ellátogatott a japán háborús halottak szentélyébe.

Japánban augusztus 15-én ünneplik a béke napját.1945-ben ekkor jelentette be Hirohito császár, hogy elveszítették a világháborút. Kína és Dél-Korea azt várja ezen a napon, hogy Japán aktuális vezetője bocsánatot kérjen a világháborús tömeggyilkosságokért. Abe Sinzo kormányfő ezt ezúttal nem tette meg, viszont megemlékezett „… azokról a hősökről, akiknek a mai Japán a békét és a jólétet köszönheti”. A miniszterelnök nem kereste fel a Jaszukuni szentélyt, de kormányának néhány tagja igen. Ebben a szentélyben van azoknak a japánoknak a síremléke, akik háborúkban haltak meg. Japán 2,5 millió polgárát veszítette el a második világháború során.

A japán miniszterek jaszukuni vizitje miatt Pekingben berendelték a külügybe a japán nagykövetet. Azt is felrótták neki, hogy elmaradt Abe kormányfő részéről a bocsánatkérés, pedig egyedül Nankingban több mint negyedmillió kínai civilt gyilkolt le a japán hadsereg.

Abe Sinzo kormányfő korábban csúcstalálkozót javasolt Kína első emberének. Akkor a kínai diplomácia utalt arra, hogy tesztnek tekintik, hogy mi lesz augusztus 15-én. A japán kormányfő olyan megoldást választott, amely megnyugtatja saját nacionalista választóit, de nem zárja be a kaput egy kínai-japán csúcs előtt. Japánnak Kína a legfontosabb gazdasági partnere, és a hatalmas kínai piac jelenti a remélt fellendülés egyik legfontosabb alapját. Ezért a háborús emlékezést mindkét állam óvatosan kezeli, hiszen mind Peking, mind Tokió számára döntő fontosságú a másikkal folytatott gazdasági együttműködés.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 931 megtekintés

Videó: 48 298 091 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920450

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh