Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a jövőben az Európai Unió határainál ujjlenyomatokat vesznek a külföldiektől, azonban a projekt drága, és az európai parlamenti képviselők szerint a rögzített adatok az USA birtokába kerülhetnek.

A program a Smart Borders nevet kapta és a célja az, hogy az ellenőrzés az EU határainál teljesen automatikusan történjen. A folyamat részét képezi az összes ujjlenyomat lementése mind a ki-, mind a beutazáskor, függetlenül attól, hogy melyik európai uniós tagállamról van szó. A SPIEGEL birtokába került tanulmány a projekt finanszírozásával foglalkozik, és készítői szerint az elkészített tervek nem hihetőek. Az érvek között szerepel, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is számos hasonló kezdeményezés volt, de ezek szinte mindegyike az eredetileg tervezettnél sokkal többe került.

A Smart Borders tervezett költségvetése 2020-ig 1,35 milliárd euró, s ehhez jön még a tagországok által befizetendő összeg. A tanulmány végső következtetése: az Európai Parlament egészen addig függessze fel a programot, amíg az Európai Bizottság részletesebb tájékoztatást ad. A Smart Borders rendszer összekapcsolná a rendőrségek és más hivatalok adatbázisait, míg az Európai Unió határait minden eddiginél szigorúbban, robotrepülőgépekkel és felderítő műholdakkal ellenőriznék. Ez elriasztaná az illegális bevándorlókat, különösen azokat, aki a vízumuk lejárta után is az EU-ban maradnak. Az ő számukat jelenleg 3,8 millióra becsülik. Előny lenne, hogy lehetővé válna a külföldiek belépés előtti ellenőrzése, akik így gyorsabban léphetnék át a határt.

Peter Schaar német adatvédelmi biztos szerint a rendszer minden, csak nem "smart". Aggályokat fogalmazott meg Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is; a döntéshozók különösen amiatt támadták a projektet, mert lehetőség lenne az adatok harmadik félnek, elsősorban az Amerikai Egyesült Államoknak való átadására és a rendőrségek is összehasonlíthatnák a bűncselekmények helyszínén talált ujjlenyomatokat a Smart Borders keretében rögzített mintákkal.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 095 megtekintés

Videó: 48 284 776 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919241

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh