Nem akarunk a megváltoztathatatlan szabályok Európájában élni - hangoztatta Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden a római parlamentben, ahol a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozó, és a július elsején kezdődő soros olasz EU-elnökség előtt szólalt fel.

A római kormányfő a képviselőházban mondott beszédében kijelentette, az Európai Uniót az unalom bénítja meg, a benne élők szabályok és számok lélek nélküli tömegeként látják az uniót.

"Európa vagy sebességet vált vagy lehetetlen lesz növekedést biztosítani a munkanélküliség csökkentésével" - hangoztatta Matteo Renzi.

Hozzátette: a gazdasági növekedés kulcsa az oktatásba és kultúrába való befektetés.

Az olasz miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csütörtök-pénteki uniós találkozó helyszíne az I. világháborús helyszínként ismert Ypres belga város lesz. Az akkori Európa tűzfészek volt, ma már nem az, de Európa nem lehet a bürokrácia kizárólagos területe, nem azért haltak meg milliók, hogy a mostani vezetők egymásnak ugorjanak - fogalmazott Matteo Renzi.

Hozzátette: Olaszország nem kéri az EU-ban megengedett 3 százalékos költségvetési deficit arányának megváltoztatását, "de nem akarunk az előírások Európájában élni, (…) ahol a megszorítások prófétái még egy vessző megváltoztatását is lehetetlennek tartják".

A római kormányfő megjegyezte, az európai intézmények élén történő kinevezéseket sem a puszta számoknak kell meghatározni, hanem a közös programok megvalósításának szándékának.

Bejelentette, hogy az uniós csúcson felveti az Észak-Afrika és Olaszország közötti tömeges illegális bevándorlás problémáját és azt javasolja, hogy a Földközi-tengernek ezen a szakaszán működő Mare Nostrum olasz katonai-humanitárius misszió működjön együtt a Frontex európai határellenőrzési ügynökséggel.

"Nem méltó Európához, hogy még a tonhalak halászatát is szabályozza, de amikor holttestek vannak tengerben, akkor elfordítja a tekintetét" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem elég, hogy van közös pénz, "vagy elfogadjuk, hogy közös a sorsunk is, vagy Európa szerepét veszíti". Ha a bevándorlás tragédiájával szemben az a választ , hogy "ez nem ránk tartozik, akkor mi is azt mondjuk: tartsátok meg a pénzeteket, mi pedig megtartjuk saját erkölcsi értékeinket" - fogalmazott Renzi.

A július elsején kezdődő olasz uniós elnökséggel kapcsolatban Matteo Renzi - akinek pártja, a balközép Demokrata Párt több mint 40 százalékot szerzett az európai parlamenti (EP-) választáson - kijelentette: erős Olaszország lépett Európába, amely nem székeket kér, hanem közös politikát. Megjegyezte, hogy az EP-választások eredménye "autósztrádát" nyitott Európában Olaszország előtt.

Az európai uniós elnökség nem csúcsértekezletek összehívását jelenti, hanem erkölcsi ösztönzést, közös horizont megjelölését, politikai kihívást - hangoztatta az olasz kormányfő. Hozzátette: Olaszország maga mögött hagyta a depressziót, de még nem számolta fel a gazdasági válságot.

Matteo Renzi szerint a gazdasági növekedés kulcsa az oktatásba és kultúrába való befektetés. Példaként a reneszánszban a Medici-család vezette Firenze városát említette, ahol a bankárok finanszírozták a művészetet és a fiatalok nevelését. Renzi úgy fogalmazott, az akkori firenzei pénz, a fiorino volt a mai dollár vagy euró.

Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya ezer nap alatt végrehajtja az ígért intézményes-gazdasági reformokat. Határidőként 2017. május végét jelölte meg, vagyis tervei szerint kormánya négy évig fog tartani.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Cél: az Európai Egyesült Államok Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 840 megtekintés

Videó: 48 297 946 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920448

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh