Idén van a 100. évfordulója az első világháború kirobbanásának, a legtöbb érintett országban már év elejétől zajlanak a megemlékezések. A naponta 6 ezer katona halálát követelő vérontás nem csak rengeteg emberéletet vitt el, hanem nagyon komoly pénzmennyiséget is. Egyes államok még most is fizetik akkor felvett hiteleiket.

Az első világháború nem csak rengeteg emberéletet vitt el, naponta 6 ezer katona halt meg a vérontásban, hanem nagyon komoly pénzeket is. Egyes államok még ma is fizetik akkor felvett hiteleiket – írja a Quartz.

Az Egyesült Királyság például nemrég jelentette be, hogy visszafizet 218 millió fontos adósságot abból a 2 milliárdból, amelyet még a háború idején halmoztak fel. 1917-ben a szigetország nemzeti háborús kötvényeket bocsátott ki, ebből 3 millió brit vásárolt be. A hiteleket többször átkonvertálták különböző állampapírokba, emellett pedig volt olyan, hogy csak a hozamokat fizették a papírokra, például a nagy gazdasági világválság idején. Jelenleg 11200 olyan illető van, akinek még ilyen kötvénye van, a kötvénytulajdonosok majdnem 100 százaléka 10 ezer fontnál kisebb értékű papírral rendelkezik. Külön érdekesség, hogy azzal a típussal, amellyel újrafinanszírozták az első világháborús adósságot, korábbi háborúk idején kibocsátott állampapírokat is újrafinanszíroztak, ezek egészen a 18. századig nyúlnak vissza.

Németország 2010-ben fizette vissza első világháborús adósságának utolsó részletét, összesen 269 milliárd márkát, vagyis körülbelül 96 ezer tonna aranyat törlesztettek. Ez a hatalmas pénzösszeg úgy alakult ki, hogy Németországra komoly terheket róttak az antant országai háborús jóvátételként. A nagy gazdasági világválság idején, 1929-ben 112 milliárd márkára csökkentették le az adósságot. – ezt az összeget 59 év alatt kellett volna kifizetni. Adolf Hitler a pénzek törlesztését 1933-ban beszüntette, és ez így is maradt egészen a második világháború végéig. 1953-ban ugyanakkor az NSZK beleegyezett abban, hogy kifizeti második világháború előtti adósságait, ezért cserébe azt kapták, hogy az 1945-52 közötti 125 millió eurós kamatot csak az újraegyesítés után kell kifizetniük. Ennek utolsó részletét törlesztették a németek 2010 októberében.

Az Egyesült Államok az első világháború tulajdonképpen államadósság nélkül lépett be, a GDP-hez mért arány csak 2,7 százalék volt 1916-ban. 1917-től kezdődően ugyanakkor megindult az államadósság növekedése, a mutató hamarosan 33 százalékra kúszott fel. A helyzetet ráadásul külön érdekessé tette az, hogy az Egyesült Államoknak a britek és a franciák nem tudták visszafizetni a tőlük felvett hiteleket, hiszen nekik Németország tartozott, aki szintén nem fizetett. A helyzetet végül 1924-ben oldották meg úgy, hogy az USA közvetlenül Németországnak adott hitelt, ők viszont kifizették a briteket és a franciákat, akik viszont kifizették az amerikaikat is. Az amerikaiak jól is jártak ezzel a megoldással, hiszen 1930-ra a GDP 9 százalékára faragták le az államadósságukat.

Forrás: hvg.hu Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A háború egy svindli Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 208 161 megtekintés

Videó: 47 341 844 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6758094

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh