Újabb egyeztetést tartanak szerdán amerikai és orosz katonai illetékesek a szíriai légtérben való repülés biztonságáról és az esetleges incidensek megelőzéséről a párhuzamosan folytatott légicsapások közben.

Ezt kedden Bostonban közölte Ash Carter amerikai védelmi miniszter.

"Még ha továbbra sem értünk egyet a Szíria-politika kérdésében, legalább arra képesnek kell lennünk, hogy megállapodjunk pilótáink lehető legnagyobb biztonságának megteremtéséről" - jelentette ki a miniszter.

Kifejezte meggyőződését, hogy a felek az általa "nagyon szakszerűnek" és "nagyon konstruktívnak" jellemzett tárgyalásokon hamarosan megállapodnak a követendő biztonsági eljárásrendben.

Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője kedden Washingtonban közölte, hogy több havi előkészítő csatározások és légicsapások után megérettek a feltételek ahhoz, hogy az irakiak visszafoglalják Ramádit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől. Warren szerint az iraki erők az elmúlt napokban mintegy 15 kilométert nyomultak előre és gyakorlatilag körbevették a várost.

Az iraki kormány által eredetileg júliusban meghirdetett ellentámadás több ok miatt elakadt. Ezek közé tartozik az iraki kormány megosztottsága, valamint az is, hogy az IÁ hatékony alkalmazza a házi készítésű aknáknat.

Az iraki haderő a jelek szerint megpróbálkozik a Ramádihoz közeli Beidzsi és a mellette lévő olajfinomító visszafoglalásával is, mert Haider al-Abádi miniszterelnök hétfő éjjel bejelentette, hogy megkezdődött az IÁ ottani visszaszorítását célzó offenzíva "második szakasza".

Warren ezredes elmondta, hogy az amerikai vezetésű koalíció légi csapásai az IÁ mintegy 70 közép- és felsőszintű vezetőjével végeztek május óta.

Amerikai hírszerzési értékelés szerint az IÁ elleni harcban gyakorlatilag patthelyzet alakult ki Irakban és Szíriában egyaránt, a koalíció több mint egy éve tartó bombázása, valamint annak dacára, hogy szeptember végén az orosz katonai szerepvállalás új dimenziót nyitott meg a konfliktusban. Irak második legnagyobb városa, Moszul szintén továbbra is az IÁ fegyvereseinek kezén van.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 192 megtekintés

Videó: 48 933 492 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028561

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh