Szíria külügyminisztériuma hivatalos úton tiltakozását fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa felé, mert a nyugati koalíció légicsapásokat hajtott végre a szíriai hadsereg létesítményei ellen.

Az Egyesült Államok irányítása alatt álló nyugati koalíció a szíriai hadsereg állásait bombázta Deir ez-Zor területén, ezzel a NATO közvetlen katonai agressziót hajtott végre egy független ország ellen. A szíriai SANA hírügynökség beszámolója szerint a külügyminisztérium leveleket küldött az ENSZ főtitkárának és a Biztonsági Tanácsnak, mert az országban egy az ENSZ BT felhatalmazása nélküli katonai beavatkozás zajlik. A nyugati koalíció a szíriai hadsereg laktanyái ellen hajtott végre légicsapásokat, ezzel nem a hadsereg eszközállományát, hanem közvetlen a Szíria legitim kormányát és a szíriai államiságot védelmező katonák életét célozva.

A külügyminisztérium hivatalos tiltakozásában kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kellően eltökélt a terrorizmus elleni harcban, ehelyett katonai akciókkal a terrorszervezeteket juttatja helyzeti előnyhöz. A nyugati koalíció négy vadászgépe kilenc rakétát lőtt ki a szíriai hadsereg egy laktanyájára. A támadás során három szíriai katonai életét vesztette, 13 pedig súlyosan megsebesült. A légicsapás során a szíriai hadsereg három páncélozott harcjárművét és négy egyéb katonai járművet, emellett egy lőszerraktárat semmisítettek meg a nyugati koalíció gépei.

2011-ben a nyugati világ számos országa hátat fordított Szíria legitim kormányának, miután az Egyesült Államok diktátornak nyilvánította az ország vezetőjét. A nyugati országok nem az ország kormányával tárgyalnak, hanem illegális fegyveres csoportokkal, akik az államhatalom ellen évek óta húzódó harcot folytatnak. Magyarország 2012 decemberében szintén kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét – amivel az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá. Október közepén azonban Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad kormányával.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 075 megtekintés

Videó: 48 311 506 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922135

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh