Oroszországnak az európai országokkal folytatott katonai-műszaki együttműködése csaknem teljesen megszűnt, pedig a kooperáció helyreállítása valamennyi európai ország érdeke, és erősíti a bizalmat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Nyizsnyij Novgorodban.

Putyin a külfölddel történő katonai-műszaki együttműködésért felelős elnöki bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy ez a visszaesés nem Moszkva kezdeményezésére következett be, és reményét fejezte ki, hogy csak átmeneti jelenségről van szó.

Az orosz elnök közölte, hogy az orosz hadiipari export értéke 2015-ben 14,5 milliárd dollárt tett ki, ami meghaladta a tervezettet. Az orosz fegyverekre érkezett külföldi megrendelések teljes portfóliója 1992 óta először érte el az 56 milliárd dolláros értéket, ebből több mint 26 milliárd értékű megrendelésről tavaly született szerződés. Ez megdöntötte az 2013-as rekordot.

Putyin szerint Oroszország megőrizte második helyét (az Egyesült Államok után) a világ haditechnikai és fegyverexportőrei között, messze elszakadva a rangsorban következő országoktól. Rámutatott, hogy ezt az eredményt a "nem egyszerű" nemzetközi helyzetben és gazdasági kihívások közepette sikerült elérni.

Elismeréssel szólt az orosz hadiipar termékeinek minőségéről és nemzetközi versenyképességéről, kiemelve, hogy ezek a képességek "meggyőzően beigazolódtak" harci helyzetben, a "terrorfenyegetés elleni" küzdelemben.

Elmondta, hogy a hadiipari megrendelések növekedésében nagy jelentősége van az Oroszország hagyományos partnereivel - a FÁK és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tagországaival -, valamint az Indiával, Irakkal, Egyiptommal, Vietnammal, Kínával és más országokkal fenntartott viszonynak. Afrikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten új piacok nyílnak meg az orosz hadiipar termékei előtt. Ezekből Oroszország tavaly 58 országba exportált, és partnerországainak száma ezen a területen meghaladja a százat.

Putyin szót ejtett arról is, hogy a július 1-jén hatályba lépő vonatkozó törvény önálló külkereskedelmi joggal ruházza fel az orosz "védelmi-ipari komplexum" számos "integrált struktúráját", amennyiben azok részvényeinek legalább 51 százaléka szövetségi tulajdonban vagy a Rosztyeh állami konszern birtokában van. Ez hozzájárul majd az export további növeléséhez. Tavaly ugyanezzel a céllal egyszerűsítették a hadiipari termékek külföldi kiállításokra való kiutaztatására, valamint a külföldi katonák és műszaki szakemberek kiképzésére vonatkozó előírásokat is.

Putyin meglátogatta az Almaz-Antyej konszern tulajdonában lévő, a Győzelem 70. évfordulója elnevezésű gyárat. A 2015-ben elkészült létesítményben korszerű Sz-400-as, Sz-500-as és Vityaz típusú légelhárító rakétarendszereket, valamint Nyebo-M és Nyiobij típusú rádiólokációs rendszereket szerelnek össze.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 681 903 megtekintés

Videó: 33 659 402 megtekintés

Látogatók

Összesen5589195

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh