Washington szíriai biztonsági zóna kialakításáról tárgyal Ankarával - jelentette be Kenneth McKenzie altábornagy az amerikai védelmi minisztériumban csütörtökön.

Az altábornagy, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója, sajtótájékoztatón mondta el újságíróknak, hogy Észak-Szíriában tervezik létrehozni a biztonsági övezetet.     

McKenzie megerősítette: az erről szóló amerikai-török egyeztetések annak ellenére zavartalanul folynak, hogy csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt hangoztatta, mindaddig nem lenne helyes ilyen övezetről tárgyalni, amíg nem sikerül helyreállítani a bizalmat az Egyesült Államok és Törökország között.    

A sajtótájékoztatón jelen volt a Pentagon egyik szóvivőnője, Dana White is, aki reagált azokra a hírekre, miszerint Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdai telefonbeszélgetésén a török politikus azt kérte, hogy az Egyesült Államok vonja ki katonáit az észak-szíriai Manbídzs térségéből. "Nem tudok róla, hogy az amerikai álláspontban változás történt volna" - szögezte le White.    

A török kérés nem csupán "egyszerű" sajtóhír volt: csütörtökön Mevlüt Cavusoglu Isztambulban, Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Erdogan azt kérte Trumptól, vagy az amerikai katonákat vagy a kurd milicistákat vonják ki a térségből.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 551 977 megtekintés

Videó: 43 824 642 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6227443

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh