Másfél évtizede érkezett meg az első legénység, ma már a 45-ik expedíciónál tartunk.

Hosszabb blogbejegyzésben számolt be a NASA arról, hogy éppen 15 évvel ezelőtt érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra az első legénység, amely 2000. november 2-án kezdte meg űrbéli életét. Eddig több mint 220 személy fordult meg a bázison, ahol különböző kísérleteket végeztek, mintegy 400 km-es magasságban, másodpercenként 8 kilométeres távolságot téve meg bolygónk körül.

Megemlítik, hogy az állomás kiépítéséhez 37 űrsikló-küldetésre volt szükség, ezek szállították a különböző alkatrészeket és komponenseket a helyszínre, köztük kilenc amerikai, európai, illetve japán modullal és a kanadai robotkarral. Az orosz fél a rakteret, a parancsnoki modult, két dokkoló modult, valamint a meghajtásért felelős hajtóművet szállította le két Proton rakétával, valamint további fellövésekkel, de emellett 44 Szojuz-küldetést is lebonyolítottak a személyzet célba juttatása érdekében - ez utóbbi kulcsszerepet játszott, hiszen a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája után az amerikai flotta már nem sok feladatot kapott az illetékesektől, akik 2011-ben a végső nyugdíjazás mellett döntöttek.

Érdekesség, hogy az itt szolgálatot teljesítő 122 űrhajós kilenc különböző országból érkezett, ők összesen több, mint 49 napot töltöttek űrsétával, ehhez azonban természetesen szükség volt a folyamatos utánpótlásra, amit 61 orosz Progressz teherűrhajó (két kudarccal végződött fellövéssel), 5 japán HTV, valamint 12 amerikai SpaceX és Orbital Sciences küldetés (szintén 2 kudarccal) biztosított. Az európaiak 5 ATV-hajót küldtek a helyszínre, ez a program azonban tavaly lezárult. Maga az állomás egyébként mintegy 420 tonnát nyom, a lakható tér pedig nagyjából egy ötszobás háznak felel meg.

A NASA évente 3 milliárd dollárt költ az állomás fenntartására, ezt ők legalább 2024-ig szeretnék folytatni, ehhez azonban politikai támogatásra is szükség lesz, már csak azért is, mert a korosodó napelemek cseréje komolyabb összeget igényel majd.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 855 504 megtekintés

Videó: 49 036 536 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7048388

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh