Franciaországnak az Európai Unióból való kilépéséről szeretne 2014 januárjában népszavazást rendezni Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke.

"Ünnepélyesen arra kérem a köztársasági elnököt, hogy 2014 januárjában rendezzen népszavazást arról, hogy Franciaország kilépjen-e az Európai Unióból" - mondta Le Pen újságíróknak a pártja nemzeti tanácsának szombat este rendezett ülését követően. Hozzátette: "Ami minket illet, mi arra kérünk majd mindenkit, hogy az Európai Unióból való kilépésre szavazzon, kivéve, ha addig a kormánynak sikerül elérnie a négy minimális reformot: a nemzeti valutákhoz való visszatérést, az (Európán belül szabad mozgást biztosító) schengeni övezet megszüntetését, a gazdasági patriotizmus engedélyezését és a nemzeti jog elsőbbségét az európai joghoz képest".

Le Pen az is jelezte, hogy amennyiben Francois Hollande államfő nem teljesíti a kérését, a 2014. júniusi európai parlamenti választásokat "az Európai Unió melletti vagy elleni referendumnak" fogja tekinteni. "És nyerni fogunk ... az Európai Unió olyan mint a Szovjetunió: megreformálhatatlan" - fogalmazott a szélsőjobboldali politikus.

Nem ez az első eset, hogy Len Pen népszavazást követel az EU-ból való kilépésről, de eddig azt soha nem kötötte időponthoz. Véleménye szerint 2014 januárjában Franciaország "keresztúthoz" fog érni a határok és a szociális védelem minden formájának felszámolása, valamint a megszorítások miatt. Európai képviselőként úgy látja, hogy az európai konjunktúra megérett "az európai népek tavaszára", amelynek első jele az euroszkeptikus pártok megerősödése az olasz választásokon, valamint Nagy-Britanniában és Norvégiában. Felhívta a figyelmet arra, hogy számos ponton egyetért az olasz választásokon harmadik helyen végzett Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezérének "eurorealista" állásfoglalásaival. Szerinte Grillo hozzá hasonlóan "rendszerellenes" jelölt.

Le Pen szerint azonban nemcsak a gazdasági válság és a megszorítások erősítik az Európai Unióval szembeni ellenérzéseket. Az is fordulópontot jelenthet 2014-ben, hogy - mint mondta - "nem lesz többé legális Európában a románok és a bolgárok mozgását korlátozni, s ezért a már jelenleg is tarthatatlan roma-probléma meg fog sokszorozódni". Le Pen a két országnak a schengeni övezethez való esetleges csatlakozására utalt, amely az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásának is témája lehet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 314 megtekintés

Videó: 48 300 638 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920762

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh