A parcsini katonai létesítmény ellenőrzésének azonnali engedélyezésére hívta fel Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn egy bécsi tanácskozáson.

"Ismételten kérem Iránt, hogy késedelem nélkül engedje be az ellenőröket Parcsinba" - mondta Amano Jukija az ügynökség Kormányzótanácsának ülésén. Amano szavai szerint a parcsini ellenőrzéseket attól függetlenül lehetővé kell tenni, hogy megszületett-e a megállapodás más létesítmények ellenőrzéséről.

A Parcsinba való bejutás biztosítása Amano szerint pozitív lépés lenne, amely mutatná Irán készségét arra, hogy párbeszédet folytasson "a NAÜ aggodalmait illető lényegi kérdésekről".

Az ülést követő sajtótájékoztatón kifejtette: az ügynökség álláspontja nem változott: továbbra is elkötelezettek a párbeszéd mellett. Rámutatott egyúttal arra, hogy 2005-ben már bebocsátást nyertek a NAÜ ellenőrei Parcsinba, külön megállapodás nélkül is. Mint mondta, ezért véli úgy, hogy az ellenőrzések módjáról kezdett, úgynevezett "strukturált párbeszédtől" függetlenül is lehetségessé kell tenni az ellenőrök bejutását oda.

Az atomenergia békés célú felhasználását ellenőrző nemzetközi szervezet gyanúja szerint Parcsinban tesztrobbantásokat végeztek nukleáris fegyver kifejlesztésének céljával, és azért halogatják az ellenőrök beengedését, hogy el tudják tüntetni a kísérlet nyomait. Irán ezt tagadja, és azzal érvel, hogy katonai létesítményről van szó, amelyre nem vonatkozik a NAÜ ellenőreinek mandátuma.

A főigazgató hétfői beszédében ismét eredményeket sürgetett a strukturált párbeszédnek nevezett tárgyalásokon is. Legutóbb február közepén, Teheránban ültek tárgyalóasztalhoz ebben a kérdésben a NAÜ és az iráni kormányzat képviselői, ám ismét eredmény nélkül értek véget a megbeszélések.

Amano azt is hozzátette: "a tárgyalási folyamat önmagában nem cél". "Nem szabad szem elől tévesztenünk a végső célt, ami az Irán nukleáris programjával kapcsolatos nyitott kérdések tisztázása" - szögezte le.

Újságírók előtt beszélt arról is, a következő lépés a tárgyalások folytatása lehet. Ezen a feleknek megújult elhatározással és annak tudatában kell részt venniük, hogy sürgősen szükség van megállapodásra, ami lehetővé teszi a NAÜ megállapodásban vállalt ellenőrzéseket - hangsúlyozta.

A NAÜ és a nyugati országok gyanúja szerint Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán cáfolja ezt. A szervezet először tavaly novemberben mondta ki: nem állapítható meg egyértelműen, hogy az iráni atomprogramnak nincs katonai vetülete.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 702 megtekintés

Videó: 48 933 895 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028638

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh