Kína hivatalosan tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai védelmi minisztérium éves jelentése a kínai hadsereget fenyegetőnek, fejlesztésének céljait homályosnak írta le, irányát megkérdőjelezi - közölte a kínai védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

Keng Jan-seng Pekingben azt hangoztatta, hogy a kínai hadseregfejlesztés az ország szuverenitásának és területi integritásának védelmét szolgálja, s nem irányul egyetlen más ország ellen sem.

Utalt rá, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években nagy összegeket fektetett a csúcsszínvonalú haditechnika fejlesztésébe és "kiberkommandók" felállításába. Nincs abban a helyzetben - tette hozzá Keng -, hogy kritizálja Kína védelmi, katonai fejlesztéseit.

A szóvivő kitért arra is, hogy egyes szomszédos államok tavaly óta - támogatóikkal a háttérben, felbátorodva - vitákat provokáltak, veszélyeztetve Kína területi épségét és tengeri jogait. Ezek viselkedése a térségbeli feszültség gyökere - állapította meg.

Keng szerint a Pentagon hétfői jelentése félrevezeti a világ közvéleményét. Visszautasította például azt a beállítást, miszerint a szárazföldi Kína fenyegetést jelent Tajvan számára, s úgy vélte: ezzel Washington csak ürügyet keres a szigetnek szánt fegyvereladásaihoz.

A kínai hadsereg lapja ugyancsak szerdán dörgedelmes hangvételű kommentárban Kína és szomszédai közti viszály szításával vádolta meg az Egyesült Államokat. A napilap úgy vélte, mindezzel az amerikai fegyverlobbi malmára kívánják hajtani a vizet.

A Pentagon 83 oldalas jelentését "a kínai katonai fenyegetés elméletének terjesztése miatt" súlyos beavatkozásnak minősítette Kína belügyeibe.

A kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao megjegyezte, hogy az elmúlt években Amerika fokozta beavatkozását annak érdekében, hogy politikai felfordulást idézzen elő más országokban.

A lap a "kiberfegyvereket" veszélyesebbnek nevezte, mint az atomfegyvereket, s megállapította, "köztudomású, hogy az Egyesült Államok kiterjedt kémhálózattal rendelkező igazi +hacker birodalom+".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 825 megtekintés

Videó: 48 281 877 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918976

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh