Nem Brüsszelnek, hanem a nemzeti parlamenteknek kell több hatalmat adni, és nem egységesítésre, hanem rugalmasságra van szükség az Európai Unióban (EU) - mondta a brit külügyminiszter kedden Berlinben.

William Hague egy konferencián kifejtette: a brit kormányzat szerint is szorosabb együttműködésre van szükség az euróövezetben a válság megoldásához, de az integráció elmélyítése nem sodorhatja veszélybe a huszonhetek közös vívmányait. "A Nobel-békedíj arra emlékeztet, hogy az EU sokkal több, mint az euróövezet" - mondta a konzervatív politikus.

Hangsúlyozta: a brit kormány vezető szerepet kíván betölteni az EU-ban, de tudomásul kell vennie, hogy az unió iránti lakossági bizalom minden korábbinál mélyebbre süllyedt. A britek kiábrándultak az EU-ból, csak egy nagy gépezetet látnak belőle, amely elvonja a döntések jogát a nemzeti parlamenttől, és minden kompetenciát az uniós szintre helyez.

Nem kell minden kérdésre európai válasz - mondta William Hague. "A kevesebb néha több" - jegyezte meg.

A Körber alapítvány európai kül- és biztonságpolitikai fórumán tartott előadásában a brit külügyminiszter kifejtette: az EU-nak a központosítás helyett a többsebességes integráció elve alapján kell építkezni tovább, hogy "ne okozzon hátrányt azoknak, akik nem akarnak mindenben részt venni, és őrizze meg közös értékeinket".

William Hague leszögezte: Nagy-Britannia nem vesz részt a tervezett bankunióban, ugyanakkor továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít az integráció kiemelkedő vívmányainak, az egységes piacnak és a közös kül- és biztonságpolitikának.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a brit állásponttal szemben álló felfogást tükröző beszédében hangsúlyozta: nemcsak az euróövezetben, hanem az egész EU-ban is tovább kell mélyíteni az integrációt, és nem szabad visszariadni, ha módosítani kell az uniós szerződéseket. "A gyémántok hatalmas nyomásra alakulnak ki, és úgy tűnik, hogy a jó politikai döntésekhez is rendkívüli nyomás szükséges" - mondta Westerwelle, hozzátéve, a jelenlegi problémák szorítását az európai egységfolyamat előmozdítására kell használni.

Az út végén a gazdasági unióból kialakuló politikai unió áll, az pedig, ha egyesek nem akarnak ezen az úton járni, még nem tántorítja el a többieket - mondta a német külügyminiszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 131 megtekintés

Videó: 48 294 477 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920161

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh